Debatten om det nya regelverket för tjänstepensioner har ännu en gång flyttat in i de breda medierna. Hittills har de stridande parterna framför allt lobbat mot lagstiftaren men i fredags valde partsbolagen AFA, Alecta, AMF och Tjänstepensionsförbundet, medlemsorganisation för tjänstepensionskassorna, att gå ut i debatten och varna det svenska folket för vad som kan hända om det preliminära lagförslaget införs i lag. Debattartikeln infördes i SvD i fredags.
De argument de framför är att Sveriges Goldplating av IORP-direktivet genom att införa kapitalkrav kommer att slå mot värdet av framtida pensioner eftersom man tvingar bolagen att binda mer kapital för att trygga pensionerna och skriver att förslaget strider mot EU reglerna:
"Det nuvarande förslaget inte anpassat efter vad som är bäst för svenska tjänstepensionssparare, utan kommer i stor utsträckning bygga på de svenska och europeiska reglerna för försäkringsbolag, Solvens 2. Den svenska staten har prioriterat att svenska försäkringsbolag och svenska tjänstepensionsbolag av konkurrensskäl ska ha likvärdig reglering, framför vad som är bra för svenska pensionärer".
Det här, menar de fyra undertecknarna, leder till lägre pensioner till följd av lägre avkastning eftersom bolagens möjlighet att ta risk minskar.
Pensionerna blir dessutom dyrare eftersom "förslaget innebär att makt och inflytande över tjänstepensionssystemet fråntas arbetsmarknadens parter, till förmån för en växande regelbörda och ett större myndighetsinflytande. Det riskerar att leda till högre kostnader, vilket i slutändan drabbar spararna".
Effekten av detta blir "en inskränkning parternas ansvar för lönebildningen, som tjänstepensionen är en viktig del av, och därmed av den svenska modellen".
Allt detta är förstås misshagligt för partsbolagen. Intressant är även att man använder samma argumentation som Solvens 2-bolagen, till exempel Skandia, SEB och Länsförsäkringar, och påpekar att förslaget kan leda till mindre trygga pensioner.
Solvens 2-bolagen har ju hävdat att om tjänstepensionsbolag får lägre kapitalkrav än Solvens 2-bolagen så skulle detta leda till mindre trygga pensioner och har tidigare påpekat att busschaufförer och sjuksköterskor kommer att få mindre trygga pensioner med de lägre kapitalkrav som IORP-wannabes eftersträvat.
Författarna att det nya regelverket "riskerar att missgynna" tradlivsparande med garantier och istället driva kapitalet till fondförsäkring där risken bärs av den enskilde, utan skydd av kollektivt kapital.
Man varnar även för att kapital kan försvinna utomlands om utländska bolag, som inte har lika stränga krav som regeringen vill införa, börjar agera gränsöverskridande. Man ogillar att regeringen valt att prioritera konkurrensen inom landet snarare än inom EU, menar författarna, som vill att regeringen arbetar om lagförslaget så att det ursprungliga syftet uppnås: "bästa möjliga konsumentskydd och pensioner för svenska tjänstepensionssparare".
Artikeln är undertecknad av de verkställande direktörerna Magnus Billing, Alecta; Johan Sidenmark, AMF; Anders Moberg, AFA och Kjell Norling, ordförande i Tjänstepensionsförbundet.
Nu väntar vi bara på repliken från motståndarna så att Svenska Dagbladets läsare även uppfattar den andra sidan av saken