NYHETSARKIVET
25 okt 2018 12:11
ITP-parterna - kontrolluppgifter till PRI-pensionärer ökar från 150 000 till nio miljoner
Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppson och PTK:s ordförande Martin Linder har skickat brev till finansminister Magdalena Andersson där de vill få till stånd "ett möte med er i en mycket snar framtid". Anledningen är den administrativa röra som kan uppstå om man inte innan årsskiftet hittar en lösning för problemen med PRI-pensionerna och nya krav på månadsvisa arbetsgivaruppgifter.

Som vi berättat tidigare så kommer nya regler att göra att arbetsgivare från årsskiftet måste lämna månadsvisa arbetsgivardeklarationer som följer av pensionsutbetalningar från egenregilösningar, läs PRI.

I brevet skriver de högst ansvariga partsföreträdarna för ITP-planen att det för dem är viktigt att det inte ska spela någon roll för en pensionerad tjänsteman om ITP-pensionen betalas direkt från Alecta till följd av försäkring eller om det sker efter skuldföring i balansräkningen från de företag där de jobbat.

Det handlar enligt brevet om 150 000 anställda som nu ska få uppgifter om utbetalare månadsvis, något som man tror kommer skapa förvirring bland personer i åldrarna 60 till 104 år, som hittills fått en inkomstuppgift varje år från Alecta som tillsammans med PRI hållit ordning på utbetalningarna.

Och det blir rörigt om de berörda dessutom har haft både försäkring i Alecta och PRI-lösningar ibland hos olika arbetsgivare, något som gäller 20 000 anställda.

Det här, menar parterna, skapar ett antal problem för pensionärerna och pekar på att Skatteverkets tolkning av Skatteförfarandelagen är roten till problemen.

De nämner till exempel att det inte kommer att gå att plussa ihop den pension som kommer från Alecta med utbetalare som är de företag där man haft pensionen skuldförd. Arbetsgivaren som utfäste pensionen kan vidare ha bytt namn och därmed kommer inkomstuppgiften från en okänd utbetalare som mottagaren inte känner igen. Och kravet på "kontrolluppgifter" kommer inom PRI-ITP att öka från dagens 153 000 till drygt nio miljoner.

Parterna har även givit regeringen hjälp på traven genom att formulera den ändring i Skatteförfarandelagen som skulle lösa problemet. Här är det färdigt att kopiera och klistra in i en proposition och skicka till riksdagen. Men det är bråttom. Hinner inte riksdagen med att besluta om lagändringen till årsskiftet så sväller antalet kontrolluppgifter alltså från 150 000 till nio miljoner.

Parterna hänvisar i brevet till finansminister Andersson även till Pensionsnyheterna och vi kan därför inte låta bli att publicera följande rader ur brevet:

"Svenskt Näringsliv och PTK noterar (jfr Pensionsnyheterna den 16 oktober) att Skatteverket redan uppmärksammat Finansdepartementet på att ifrågavarande lagstiftning snabbt behöver ändras av andra skäl och att departementet ser att detta kan lösas före kommande årsskifte genom att ändringen läggs in i en proposition. Parterna menar att nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med de i denna hemställan framförda problemen lämpligen hanteras i samma proposition."

Nu återstår att se om Magdalena Andersson har lust att träffa brevskrivarna på en fika.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907