I en krönika på Morningstar.se sågar analyschefen Jonas Lindmark Nordeas slutsats att ett aktivt val av hållbara fonder reducerar klimatavtrycket 27 gånger så mycket som de vanligast rekommenderade livsstilsförändringarna kombinerat. Det rapporterade vi om i tisdags (9 oktober).
I krönikan skriver Lindmark att Nordea "försöker lura pensionsspararna att fondernas klimatavtryck, som aktieägare, skulle vara likvärdigt med att du köper en flygresa. Målet är att sälja dyra fonder". För Pensionsnyheterna utvecklar Jonas Lindmark sitt resonemang.
- Det är en medveten glidning från Nordea kring vad begreppet klimatavtryck egentligen betyder. Det är en helt annan sorts beräkning och andra fakta för att räkna ut fonders klimatavtryck än beräkningarna bakom flygets klimatavtryck, säger Jonas Lindmark till Pensionsnyheterna.
Det som Jonas Lindmark vänder sig mot är främst detta stycke i Nordeas pressmeddelande:
"Enligt Nordeas beräkningar kan genomsnittssvensken enbart genom att flytta sitt sparande till hållbara fonder minska sitt personliga klimatavtryck under hela sin livstid med cirka 2 200 ton koldioxidutsläpp. Det är en 27 gånger större besparing för miljön än du kan åstadkomma genom de fyra vanligast rekommenderade livsstilsförändringarna kombinerat - det vill säga att begränsa flygresande, bilanvändande, köttätande och vattenförbrukning."
Det är enligt Jonas Lindmark förledande och skapar en förvirring för vanliga fondsparare.
- Siffrorna som Nordea använder har de tolkat som jämförbara, vad de egentligen beskriver är två olika delar av verkligheten, säger han till Pensionsnyheterna.
Lindmark säger att Nordeas pressmeddelande bryter mot Fondbolagens Förenings vägledning för branschen om hur fonders klimatavtryck ska beräknas. En förening som Nordea fonder är medlemmar i.
"Fonders koldioxidavtryck säger ingenting om hur fonden bidrar till att minska utsläpp av CO2, vilket betyder att det är omöjligt att beräkna att en fonds bidrag skulle vara 27 gånger större än faktiska livsstilsförändringar. Nordea vet rimligen detta, men publicerar ändå felaktiga beräkningar. Nordea ljuger", skriver Jonas Lindmark i krönikan.
Morningstar har tidigare i år börjat ge fondsparare information om koldioxid-risker, det vill säga hur stor risk det är att värdet på fondens innehav av aktier påverkas negativt vid en omställning till ett samhälle med lägre utsläpp av CO2.
Sin krönika avslutar Jonas Lindmark med att ge en rejäl känga till Nordea.
"Varför gör då Nordea något helt annat? Syftet är rimligen att övertala människor att välja de Nordeafonder som påstås vara hållbara, men som också har mycket högre avgifter än billiga indexfonder. Onödigt dyra fonder, om vi inte tror på Nordea", skriver Jonas Lindmark.
- Du kan själv som fondsparare gå in på vår lista och välja fonder utifrån den här kriteriet och vi har också en lista med fonder med låga CO2-risker, säger Jonas Lindmark avslutningsvis till Pensionsnyheterna.