NYHETSARKIVET
11 okt 2018 12:28
Försäkringsgirots ordförande: Konkurrensen ökar på alla fronter
Gårdagens besked att Försäkringsgirots vd Stefan Bergmark får lämna sitt jobb beror inte på att styrelsen är missnöjd med det sätt som han löst sina uppgifter på hittills.

Enligt Försäkringsgirots styrelseordförande och tillförordnade vd Per-Erik Gullnäs är det snarare så att man haft treårsplaner för företagets utveckling och att en sådan period nu tar slut och inför nästa behöver man en ny typ av ledarskap.

- Under Stefan Bergmarks tid har FörsäkringsGirot med framgång digitaliserat och automatiserat stora delar av verksamheten vilket skapat ökad kundnytta och fler nöjda kunder. Han har gjort Försäkringsgirot bättre under sina år och tjänsterna till kunderna och driftsäkerheten har förbättrats kraftigt. Men marknaden är i en mycket stark förändring nu och av det skälet ser vi behov av nytt ledarskap, säger Per-Erik Gullnäs till Pensionsnyheterna.

Försäkringsgirot har under de senaste tre åren ökat omsättningen men visat röda siffror och förlusterna har ökat. För 2017 blev förlusten drygt 21 miljoner kr på en omsättning på knappt 72 miljoner kr.

- Det operativa resultatet för 2017 var faktiskt positivt. Förlusten kommer i sin helhet från en avskrivning av IT-utvecklingskostnader, säger Per-Erik Gullnäs.

Bolaget har även haft problem med nyförsäljningen och för några månader sedan sparkades försäljningschefen Stefan Castwall och ersattes den första oktober av Anna Hjelmström som närmast kom från IF men tidigare även jobbat på Max Matthiessen, Hewitt och Swedbank.

- Vi ser en ökad konkurrenssituation i och med att de stora försäkringsförmedlarna numera håller sig med en egen premiecentral, InsClear. Vi måste vässa oss ytterligare för att möta konkurrensen. Samtidigt har vi ett stort beroende av förmedlarna, så att det handlar om en balansgång, säger Per-Eric Gullnäs.

När det gäller efterträdaren så handlar det om att man måste hitta en vd som har en djup förståelse om hur branschen fungerar.

- Det är en mycket komplicerad bransch som träffas av ett antal olika regleringar och lagstiftningar. Det innebär att man måste ha kontroll, inte bara över hur försäkringspremier ska debiteras ut och att rätt person får rätt premie. Det handlar även om att ha koll på de komplexa flöden som finns mellan arbetsgivares lönesystem, valcentralerna och försäkringsbolagen, säger Per-Erik Gullnäs.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907