NYHETSARKIVET
11 okt 2018 12:21
Ägarbilden ett problem för Försäkringsgirot
De fyra försäkringsbolagen SEB, SPP, Skandia och Länsförsäkringar, som i maj 2014 köpte upp Försäkringsgirot för uppemot 150 miljoner kr, hoppades att man skulle etablera en standard i branschen.

Genom operationen skulle man kunna addera mervärde till sina kunder och samtidigt se till att inte de stora förmedlarna satte sig i förarsätet och alltså gjorde försäkringsbolagen till rena underleverantörer.

Här hoppades bolagen att man skulle kunna samarbeta med förmedlarna om administrationen och samtidigt rädda kvar de egna affärerna.

Men förmedlarnas premiecentral InsClear, som visserligen inte är lika avancerad som Försäkringsgirots, har ändå lett till att konkurrensen tilltagit på den traditionellt mäklarledda marknaden.

Det som nu händer och har hänt är att allt fler företag nu börjar städa i sina tjänstepensionsplaner genom att hitta sätt att minska komplexiteten i hanteringen för att spara tid och pengar.

Ett bolag som gått långt på den vägen är Volvo Cars som helt sonika flyttar in företagets samtliga tiotaggare till ITPK-lösningar administrerade av Collectum.

Fortfarande har man dock Försäkringsgirot kvar, men operationen kommer att kosta försäkringsbolagen rejält eftersom man får betydligt sämre betalt där, inte minst efter den senaste ITP-upphandlingen.

Om Försäkringsgirot haft andra ägare skulle man aktivt kunna medverka till förändringen och det nödvändiga städarbetet efter tiotaggarfesten, men all städning innebär lägre intjäning för Försäkringsgirots ägare, eftersom enklare planer ger lägre intäkter.

Hoppet står nu till att alla företag kanske inte vill ta ett så stort steg som Volvo och jaga in alla anställda i Collectum, men stenen är definitivt i rullning. Och både Fora och Collectum har numera en fungerande administration som gör att man klarar av att hantera stora volymer. Fora har dessutom handlat upp utvecklingstjänster av försäkringsbranschens hovleverantör av IT-system, Itello, som därmed kan skapa bättre bryggor mellan de båda världarna.

För många mindre företag så kan det gå utmärkt att sköta administrationen på egen hand och säkerställa att rätt premier betalas,utan Försäkringsgirot, även om det kräver viss kompetens in-house.

De försäkringbolag som köpte Försäkringsgirot hoppades förstås få behålla den lönsamma tiotaggarmarknaden, men det förutsätter att man fortsätter att hålla sig väl med förmedlarna som är deras viktigaste distributörer.

När nu Max Matthiessen, Söderberg & Partners och Hjerta använder sig av den egna premiecentralen InsClear är det inte lika självklart att de får behålla kunderna.

Hela marknaden går emot det som Försäkringsgirot blygsamt kallar ”delvis nya utmaningar”.

Det är något som sätter stor press på försäkringsbolagen som länge levt efter samma provisionsbaserade affärsmodeller som tidigare, även om de ibland säger sig komma med innovationer.

Men det räcker inte att putsa om fasaden. Förändringsvågen med krav på ytterligare digitalisering, förenkling och tålighet mot lägre priser än hittills är redan här.

Och vad händer om fler företag gör som Volvo Cars och flera andra redan gjort? Har man någon beredskap för det bland Försäkringsgirots ägare?
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907