Investerarorganisationen Better Finance, där Aktiespararna är medlemmar, har i en forskarledd studie undersökt avkastningen på pensionssparande och långsiktigt sparande i 16 EU-länder och motsvarande 85 procent av befolkningen i EU, enligt ett pressmeddelande från organisationen.
Pensionssparandet har inte ökat de senaste åren trots högkonjunktur och börsuppgångar. Europas pensionsgap är nu 2 biljoner euro per år, vilket motsvarar 13 procent av BNP, enligt Better Finance.
Enda lösningen är att spara mer och under längre perioder för att minska pensionsgapet enligt EU:s pensionsmyndigheter. Enligt Better Finance är det inte det tillräckligt.
Att spara "mer och längre perioder" kommer inte ens att avlägsna problemet självständigt, menar organisationen som påpekar att om man sätter av 10 procent av lönen under 30 år med en real avkastning på noll procent endast motsvarar tolv procent av inkomsten efter pensioneringen. Det är dags för offentliga myndigheter att ta itu med den verkliga anledningen till varför avkastningen är så ogenomskinlig och så låg, skriver Better Finance.
Här kan påpekas att de prognoser som görs i Sverige inte längre bygger på 30 års intjänande utan snarare 40 år eller mer.
Better Finance hänvisar till sin forskning som visar att avgiftsuttagen och provisionerna är de största problemen. De påverkar, tillsammans med skatter och en ogynnsam tillgångsfördelning, avkastningen för pensionssparare på ett negativt sätt.
Better Finance studie visar att de flesta långsiktiga och pensionsprodukterna inom EU i genomsnitt inte avkastade i närheten av vad man kunde få i jämförelse med den avkastning man kunnat få via kapitalmarknaden.
Sammantaget skulle en balanserad portfölj, med hälften av kapitalet i europeiska aktier och den andra halvan i europeiska obligationer under 2000-2017 har givit en avkastning på 130 procent nominellt och 60 procent realt. Det innebär 60 procent i reala termer, vilket motsvarar en årlig snittavkastning på 2,64 procent realt eller 4,71 procent om man räknar nominellt. Snittavkastningen för europeiska pensionsprodukter var negativ och uppgick enligt Better Finance minus 1,82 procent om året.