SIFO har på uppdrag av Nordea frågat 1000 svenskar hur de ser på sin egen roll när det gäller klimat och miljö. Svaren visar att medvetenheten hos svenskarna är hög och visar på ett enormt engagemang, men enligt Nordea gör de möjligen lite fel prioriteringar eftersom de åtgärder man fokuserar på inte ger den bästa effekten, även om alla livsstilsförändringar förstås har betydelse.
Bara en av tio har valt att placerat merparten av sitt kapital i hållbara sparformer, något som Nordeas chef för hållbara finanser tycker ger för liten verkningsgrad. Ett aktivt val av hållbara fonder reducerar klimatavtrycket 27 gånger så mycket som de vanligaste rekommenderade livsstilsförändringarna kombinerat.
"Det är inget fel på svenska folkets engagemang när det gäller klimatfrågan men vi måste börja använda det engagemanget där det verkligen ger effekt", säger Sasja Beslik, chef för hållbara finanser på Nordea, i ett pressmeddelande idag.
Så även om åtta av tio källsorterar, fem av tio väljer ekologiska eller hållbara produkter (om de inte kostar mer) och en av tre minskat sin köttkonsumtion på grund av klimatpåverkan, så hade det givit bättre effekt om de i stället tagit reda på var och hur deras kapital förvaltades och sett till att det skedde i fondinvesteringar med hållbarhetsprofil.
"Det är paradoxalt med tanke på att hållbara investeringar både har större påverkan på vårt klimatavtryck och dessutom ger bättre avkastning. Över 2 200 empiriska studier visar att hållbara investeringar ger minst lika bra, eller bättre, avkastning", säger Sasja Beslik.
Enligt Nordeas beräkningar kan genomsnittssvensken enbart genom att flytta sitt sparande till hållbara fonder minska sitt personliga klimatavtryck under hela sin livstid med cirka 2 200 ton koldioxidutsläpp. Det är en 27 gånger större besparing för miljön än det som totalt kan åstadkommas genom att begränsa flygresande, bilanvändande, köttätande och vattenförbrukning.
"Om hela pensionskapitalet placerades hållbart skulle klimatavtrycket reduceras i en omfattning som motsvarar samtliga klimatpåverkande utsläpp inom Sveriges gränser så som Naturskyddsföreningen definierar dessa", säger Sasja Beslik.
Nordeas beräkningar visar vidare att om pensionskapitalet på global nivå skulle investeras hållbart skulle klimatavtrycket reduceras med motsvarande 608 kolkraftverk - som jämförelse finns det ungefär 280 kolkraftverk i hela Europa som står för en femtedel av kontinentens totala utsläpp.
Undersökningen är enligt Sifo statistiskt säkerställd och genomförd av Sifo på uppdrag av Nordea under maj-juni 2018.