Tjänstepensionsförbundet, som organiserar många av pensionskassorna, klagar i sitt remissvar på regeringens promemoria om de nya tjänstepensionsreglerna över att lagförslaget kommer alldeles för sent och gör att de hamnar i tidsnöd. Förbundets ordförande, Kjell Norling, vd på PP Pension, skriver så här:
"Det sent framtagna lagförslaget innebär en orimlig tidspress för tjänstepensionskassorna. Övergångsperiodens slutdag är redan 30 juni 2019, dvs ansökan om omvandling måste ha lämnats in endast två månader efter regleringens planerade ikraftträdande. Tjänstepensionskassorna måste påbörja sin anpassning till det nya regelverket så snart Finansinspektionens (FI) föreskrifter blivit klara och samtidigt upprätta nödvändiga ansökningshandlingar. Tidspressen riskerar att leda till mindre rationella lösningar samt onödigt höga anpassningskostnader."
Förbundet tycker att kassor som under lång tid stått under FI:s tillsyn borde kunna få ett snabbspår i form av ett förenklat förfarande och tycker inte att promemorian belyst konsekvenserna av ett så snabbt införande och tillägger:
"Det är vidare anmärkningsvärt att promemorian, utan konsekvensbedömning, föreslår att tjänstepensionskassorna inte bara ska införa de regler som följer av IORP Il regelverket utan även med omedelbar verkan anpassa verksamheten till omfattande gold plating-regler som Sverige inte måste införa. Det vore rimligare att tjänstepensionskassor får minst samma omställningstid för gold plating-reglerna som övergångsbestämmelserna för försäkringsbolagens tjänstepensionsverksamhet innebär, dvs till 31 december 2022. Det saknas helt motivering i promemorian till varför just tjänstepensionskassor ska ha en större tidspress på sig än försäkringbolagen."
Tjänstepensionsförbundet menar att regeringen i promemorian inte tagit hänsyn till det man kallar "tjänstepensionskassornas särart och särskilda förutsättningar" och ogillar att de ska dras över samma kam som andra leverantör av tjänstepensioner, något som enligt förbundet leder till "olyckliga konsekvenser eller krav på kostsamma åtgärder och rapporter som inte alltid är relevanta för tjänstepensionskassornas verksamhet".
Det här blir dyrt, menar förbundet, och påpekar att kostnaderna kommer att belasta framtida pensionärer varför det är viktigt att de hålls nere.
"Endast krav som är relevanta för den verksamhet som tjänstepensionskassan bedriver bör införas och det bör säkerställas att de krav som implementeras främjar medlemsnyttan", skriver Tjänstepensionsförbundet.