Uppfinningsrikedomen för att kringgå regler är stor inom finanssektorn. Raffinerade sätt att kringgå PRIIPs har också uppdagats den senaste tiden för att undvika att ta fram ett faktablad för produkten, en så kallad KID.
I en artikel igår på nättidningen Practice Insight, som ges ut av IFLR (International Financial Law Review), slås det fast att förvaltare, så kallade Debt capital markets (DCM) teams, strippar ränteerbjudanden på ett avancerat sätt för att undvika att produkterna omfattas av PRIIPs-regelverket. Därmed undviks kravet på att tvingas producera ett faktablad för produkten.
Osäkerhet kring vilka finansiella instrument som omfattas av regleringen är stor. Vissa aktörer gjorde en extrem tolkning och inkluderar vanliga obligationer i de produkter som regelverket omfattar.
Efter osäkerhet har aktörerna tagit ett beslut hur de vill göra och vi har funnit att om de kan ta bort några av dessa funktioner utan att öka finansieringskostnaden, så har de i allmänhet gjort det, säger Elisa Menardo, på den franska banken Credit Suisse i Practice Insight.
Hon fortsätter: Det har varit mycket få nya produkter som lanserats för detaljhandeln i år av två skäl: antingen har aktörerna skapat ett KID eller så har de funktioner som orsakar osäkerhet tagits bort.
När det är ekonomiskt möjligt har banker valt att ta bort instrument i sina produkter, vilket alltså påverkar vanliga privatinvesterare att köpa komplicerade finansiella produkter, exempelvis strukturerade produkter. Det handlar om exempelvis obligationer som är kopplade till ett index eller andra derivatinstrument med flexibla betalningsvillkor.
Det har varit mycket lobbyarbete eftersom effekten är enorm - investerare måste nu titta på något annat än en företagsobligation, vilket kan vara dyrare, säger en anonym chef på en Londonbank.
Om svenska förvaltare kommer agera på ett liknande sätt låter vi vara osagt, men det måste kittla hos många produktmakare att skruva produkten på ett sådant sätt att de undviker att tvingas ge ut ett faktablad och därmed slippa en massa administration och kostnader.
Samtidigt har ju EU-regleringen skapats för att öka konsumentskyddet, så i förlängningen kan de som går för långt falla på eget grepp och bita sig själva i svansen. En allt för komplicerad produkt som blir obegriplig för privatinvesteraren gynnas varken produktmakaren eller investeraren av. En sak vet vi med säkerhet. Debatten kommer att fortsätta kring hur PRIIPs ska tolkas för en lång tid framöver.