NYHETSARKIVET
25 sep 2018 12:30
Pensionsnyheterna testar Movestics sparrobot: Råden ger högre avgifter
Idag presenterar Movestic sin nya sparrobot Maia, som kan ha bidragit till att bolaget nu blivit utvalt som försäkringsgivare för ITP 1. Roboten är enkel att använda, noterar Pensionsnyheterna. I praktiken kan man få en automatgenererad fondlösning på mindre än fem minuter utan att läsa särskilt mycket.

Genom att ange pensionsålder, default 65 år, och svara på några frågor om risk kommer man efter sex steg fram till en portfölj som roboten tycker är bättre anpassad till just din risktolerans än bolagets egen entrélösning.

Pensionsnyheterna har provat ett flertal alternativ men det verkar vara svårt att komma tillbaka till den entrélösning som Movestic erbjudit Collectum. I den har man en portfölj bestående av två fonder, Didner & Gerge Aktiefond, Öhman Global Hållbar och, fem år innan pension, en korträntefond. Avgiften för entrélösningen är 0,20% vid starten och när korträntefonden kickat in blir avgiften 0,12% som lägst.

Lite undrande blir vi när man för att ta reda på en sparares risktolerans frågar om värdet av sparandet efter ett års sparande. Sparandet ska ju pågå under lång tid, 40 år eller mer för de yngsta.

En av frågorna handlar om hur mycket risk man vill ta och får sedan en graf över värdet av sparandet vid pensioneringen. Om man då valt den högsta risken går utfallet från noll kr till drygt 1,2 miljoner kr. Att sparandet i fonder kan gå upp och ned är välbekant, men att samtliga fonder i en portfölj på lång sikt skulle bli helt värdelösa är väl ändå svartsynt i överkant.

Den som är riskavert på riktigt kan hamna i situationen att få 92 procent av sitt kapital placerat i räntefonder. Knappast en bra långsiktig portfölj för den som behöver leva av pensionssparandet i framtiden.

Efter att ha gått igenom Maia ett antal gånger slås Pensionsnyheterna av att det verkar svårt att efter rådgivningen att komma tillbaka till den billiga entrélösningen. Våra försök leder ofta till att man kommer till samma risknivå som entrélösningen, en femma på en sjugradig skala, men då med fler fonder och en dubblerad avgift.

Vill man vara konspiratorisk så verkar Maia främst vilja att ITP 1-kunderna ska lämna entrélösningen för ett dubbelt så dyrt alternativ.

Men visst, Maia är enkel att arbeta med och kan ge spararna lite bättre koll på hur fondportföljen fungerar på fem minuter. Och det är en demoversion vi testat, det kan bli ett annorlunda utfall i verkligheten.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907