Den 1 oktober kommer den nya lagstiftningen om IDD att träda i kraft. Dessa regler har nu fått tillämpningsföreskrifter av Finansinspektionen och i veckan höll FI ett fullsatt seminarium om hur distributörerna ska bete sig i framtiden.
Mot bakgrund av Pensionsnyheternas rapportering av hur 26 tidigare förmedlare från Cerberus/iZave igår uteslöts ur Insuresec, är det tydligt att FI:s nya regler skulle ha stoppat verksamheten.
Enligt Robert Karlsson, biträdande chef för FI:s konsumentskyddsområde, är det övergripande syftet med det nya regelverket att se till att konsumenterna erbjuds produkter som är lämpliga för dem, att konsumenterna förstår vilka produkter de faktiskt köper och vilka risker och avgifter som är förknippade med dem.
Hade de här reglerna funnits på plats tidigare och FI valt att jaga dem som inte följt dem skulle Cerberus upplägg inte varit möjligt. Och Robert Karlsson konstaterade, utan referens till något specifikt företag, att man inte var nöjd med vad man sett på marknaden hittills.
- Vi har sett brister i hanteringen av intressekonflikter. Det gäller framför allt de som skapas av provisioner eller rörliga ersättningar till rådgivare. Vi har också sett brister när det gäller lämplighetsbedömningar när det gäller produkter som erbjuds konsumenterna. Vi har också sett att konsumenterna inte får tydlig eller begriplig information, förklarade Robert Karlsson och tillade:
- Resultatet av de brister vi sett är att konsumenterna köper produkter som är olämpliga för dem.
Det vill man nu ha ändring på och man har tagit fram en liten handledning med titeln "Omsorgsplikt", alltså en handbok för hur man som rådgivare bör tänka, till exempel när man bedömer de ersättningssystem man vill införa.
Och FI erkänner öppet att man inte kunnat förhindra de problem som konsumenterna kan ha drabbats av genom åren.
- Vi konstaterar att dagens regler inte varit tillräckliga och vi är positiva till att de nu kommer striktare regler och att det nu finns en skyldighet att sätta konsumenternas intressen först, sa han.
FI föreföll tro mycket på det nya och striktare regelverket och har nu höga förväntningar på att det ska bli bättre ordning.
- Vi förväntar oss att dessa nya regler ska göra skillnad och att konsumenterna får produkter som är utformade efter deras behov och förutsättningar och att de inte ska rekommenderas olämpliga produkter.
Han ställde den retoriska frågan om det nu innebär ett totalt stopp för produkter med hög risk eller höga avgifter och besvarade den själv nekande.
- Nej, det betyder det inte. Men det ställer större krav på distributörer som erbjuder sådana produkter framöver, sa han.
- Att hela förändringen ska vara genomförd från och med den 1 oktober och att lejon då ska förvandlas till lamm över natten har man ingen förhoppning eller ens önskan om på FI.
- Regelverket är komplext och detaljerat. Det kan innebära en stor omställning för många företag. Det är svårt att hinna med alla detaljer och vi kommer inte att springa ut dag ett och se till att alla detaljer är på plats. För oss är det väsentliga att ni (distributörer) tar till er syftet med de nya reglerna och även förstår vilka problem som reglerna är till för att åtgärda.