Som det ser ut nu måste PTK:s rådgivningstjänst, som lanserades i ny och omarbetad version i våras, upphöra med den delen som berör placeringar av premiepensionen.
Men PTK vill gärna se det som en paus mer än ett definitivt stopp och hoppas på en lagändring, skriver organisationen. Oavsett det så innebär det att rådgivningstjänsten inte blir lika heltäckande som förr och den som genomför en rådgivning efter den 1 oktober själv måste hålla koll på sina val angående premiepensionen.
Ikraftträdandet av IDD den 1 oktober är skälet, vilket Pensionsnyheterna rapporterade om redan i april. Då uppgav Anders Ångbäck, ansvarig för PTK Rådgivningstjänst för oss att regelverket får en stor efterverkan på verksamheten. Man hoppades samtidigt hitta en lösning tillsammans med sina jurister men som det ser ut nu verkar det inte gått.
"I grunden är det bra för det ökar konsumentskyddet, men det är olyckligt att det drabbar oss som har en produkt som vi inte tjänar några pengar på. Vi säljer ingenting utan det handlar om ren rådgivning", säger Ångbäck nu i en kommentar på PTK:s hemsida.
Efter den 1 oktober begränsas rådgivningstjänstens PPM-del till att endast påminna användare om att göra ett val, alternativt tala generellt om fördelarna med att ligga kvar i ickevalet AP7.
"De vi främst vill nå nu är de som tidigare har gjort ett aktivt val som de sedan har glömt bort. De kan ha fonder som är dyra eller har gått dåligt. De borde gå in på tjänsten före första oktober och få råd om vad de ska välja. För dem som inte har gjort något val tidigare och inte heller tänker göra något kan ta det lugnt, ickevals-alternativt är alldeles utmärkt", säger Anders Ångbäck.
Han uppger också att PTK på egen hand träffat Finansinspektionen och hoppas på någon form av uppmjukning av lagen för aktörer som dem. Man väntar sig en lång process, men är redo ifall lagen justeras så att icke vinstdrivande organisationer blir undantagna.
Ett sätt att komma runt detta är att skaffa tillstånd för att bedriva värdepappersrörelse och flytta över rådgivningsverksamheten dit. Redan i våras sa Ångbäck däremot att detta inte var ett alternativ. Det kostar mycket och skapar en stor administrativ börda, menade han.