Mikael Lindh-Hök, som tidigare varit presskontakt på AMF, har börjat som kommunikationsstrateg på Sjunde AP-fonden.
Han jobbade som pressansvarig på AMF mellan 2011 och 2016. Därefter följde en mellanlandning på pr-byrån Cord Communications där han var partner.
Sin roll på AP7 tillträdde han den 20 augusti och kommenterar den så här till Pensionsnyheterna:
- Det här jobbet är i stora drag likt min roll som pressansvarig på AMF, men på en marknad med större förändringar. Johan Florén, AP7s kommunikations- och ägarstyrningschef, har förstärkt kommunikationsavdelningen med min roll och med Maria Schultz från Dagens Industri som digital redaktör. Det har gjorts bland annat utifrån de stora förändringar som premiepensionssystemet står inför, där det är viktigt att tydliggöra AP7s roll och agerande när vi tar hand om premiepensionen åt allt fler svenskar. Men även för att tydliggöra det stora ägarstyrningsarbete AP7 gör internationellt, säger han och tillägger:
- Mina två år som företagare utanför pensionsdammen har gett distanserade perspektiv på pensioner. Till skillnad från de flesta av oss i branschen, där pension är procentandelar, är det nog många som ser pension som annat sparande eller utebliven konsumtion.
Därför är det viktigt att vi pensionssparare skyddas från vår egen klåfingrighet att konsumera idag, säger han.
Att han efter ickevalsbolaget AMF nu kommer till ickevalsfonden AP7 betyder dock inte att han är motståndare till valfrihet. Men han gillar förvalsalternativ.
- Även om valfriheten är positiv brinner jag för väl utformade förvalsalternativ inom såväl tjänstepension som premiepension. Alternativ där det räcker med ett besök på Minpension någon gång per år för att stilla en pensionsoro och ändå kunna anse sig vara pensionsrationell enligt grundkurserna i beteendeekonomin, säger han.
Han säger sig vidare notera att pensionssystemet fortfarande verkar stå fritt från den globala populism-trenden.
- Debatten är saklig och allt mer driven av vad som är det bästa för spararen, avslutar han.