Nya placeringsregler för AP-fonderna väntas träda i kraft nästa år och ge större frihet till AP-fonderna. Tredje AP-fonden vill använda den friheten till att öka sin onoterade andel, sa vd Kerstin Hessius på PwC:s Finansdagen i veckan.
- Idag har vi 78 procent i noterat och 22 procent i onoterat och jag tror att förändringen med anledning av de nya reglerna blir störst mellan de här två delarna, sa hon.
AP3 har framför allt väldigt mycket investerat i fastigheter. Fondens ökningar i onoterade innehav började öka ordentligt under 2007 och 2008 för att de enligt Hessius gav fantastiska möjligheter. Och onoterat och framför allt fastigheter har levererat enligt Hessius.
- Vi har byggt upp ett antal fastighetsbolag i vår portfölj under åren. De har stått för en procentenhets extra avkastning jämfört med om vi bara haft aktier och räntor. Så de är viktiga för vår diversifiering.
Hon välkomnade de nya reglerna, vilket AP1-AP4 efterfrågat under flera år.
- Enligt lag har vi varit tvungna att ha 30 procent i räntebärande med låg risk. Men nu har Pensionsgruppen konstaterat att den kanske inte skapar de bästa förutsättningarna för oss att skapa avkastning, så nu har de nya reglerna kommit och vi får större utrymme att omplacera våra pengar.
Hessius pratade också om Tredje AP-fondens hållbarhetsarbete och berättade om att det måste anpassas till hur portföljen ser ut. Buffertfonden har 3 000 bolag i portföljen så det blir svårt att bedriva ett hållbarhetsarbete som täcker alla.
- Vi har valt att ha en stor andel småbolag i portföljen för att vi ansåg att de gav oss möjligheten till en högre avkastning men vi kan inte rösta på alla bolagsstämmor utan vi koncentrerar arbetet på de bolag som är större och de täcker 88 procent av portföljen, sa Hessius.