NYHETSARKIVET
12 sep 2018 12:54
Pensionsmyndigheten ska återskapa förtroendet för systemet, säger chefen för fondtorget
Idag kom Pensionsmyndigheten ut med nyheten att det nya avtalet för fondtorget är klart. På seminariet Terminsstart Pension berättar fondtorgschefen Erik Fransson mer om det nya avtalet och ansökningsprocessen.

- Vi ska återskapa förtroendet för systemet, sa han under anförandet.

Beslutet om det nya avtalet fattades den 11 september och myndigheten har under våren och sommaren arbetat för fullt med att få allt på plats.

- Förhoppningsvis blir det inga större reaktioner på detta. Vi har varit transparenta från start och har löpande berättat det vi kan. Vi har jobbat mycket med att få de nya reglerna i linje med andra regelverk som finns utanför PPM, som UCITS-regelverket, MiFID 2-regleringen och marknadsföringslagen bland annat. Med detta höjer vi ribban för fondtorget men det är inga orimliga krav, sa Fransson.

Han uppgav också att det här blir ett dynamiskt avtal och att Pensionsmyndigheten behåller rätten att ensidigt ändra det. Samtidigt är målet att skapa så stor stabilitet som möjligt, menar han. Det ska också finnas en gräns för max 25 fonder per förvaltare och det som gäller är ett avtal per fond. Detta innebär att ett fondbolag i teorin kan få skriva på 25 avtal om det väljer att registrera så många fonder.

Som tidigare rapporterats ska investeringar i egna fonder inte räknas med i det kapitalkrav som myndigheten ställer. Men ett nytt område är att det inte får finnas några provisioner och försäljningsersättningar för fonder inom premiepensionssystemet.

- Det här kan långsiktigt sänka kostnaderna för vissa fonder inom systemet. Och vi tycker att det här är ett system som inte behöver någon marknadsföring, säger Fransson och tillägger:

- Jag tror det här blir populärt bland spararna. Vad gäller förvaltarnas syn på saken så behöver några säkert se över sin marknadsföringsaktivitet, men det här gäller en mindre del av marknaden.

I det första steget väntas över 200 fonder försvinna från fondtorget. Sedan finns enligt Fransson några dynamiska effekter som kan påverka antalet ännu mer.

- Vi har ansökningskostnader och kostnader för löpande granskning och sen finns fonder med liten volym. Så vi väntar oss en marknadsmässig diskussion om huruvida det blir värt för vissa att vara med. Men sen kan det tillkomma fler fonder också.

Vad gäller kapitalkravet på 500 miljoner kronor som ska finnas utanför fondtorget så tycker han att det blir en rimlig gräns.

- 500 miljoner kan tyckas mycket men det krävs en stor volym för ett fondbolag för att kunna bedriva en verksamhet som håller en hög kvalitet, säger han avslutningsvis.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907