NYHETSARKIVET
12 sep 2018 12:54
Debatt: Kraven slår ut de små men seriösa aktörerna
Efter Erik Franssons presentation om fondtorget och det nya avtalet som Pensionsmyndigheten kom med idag så följde en debatt där SPP Fonders vd Åsa Wallneberg, Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim och fondbolaget Insiderfonders investeringsansvarige Erik Lidén, deltog.

Alla var ense om att nya hårdare krav för premiepensionssystemet är bra men från fondbolagen kom det en del kritik. För Insiderfonder var kapitalkravet på 500 miljoner utanför systemet ett stort problem.

- Bra att det stramas upp, men vi tycker inte om kapitalkravet på 500 miljoner. Naturligtvis för att vi inte uppfyller kraven själva men vi tycker att det slår ut mindre fondbolag. Vi hamnar utanför för att vi är för små, inte för att vi är oseriösa och det är inte en bra ordning, säger Lidén som tillägger att han inte vill ha ett kapitalkrav alls.

- Förändringen är till för att slänga ut oseriösa. Det bör man kunna göra på andra sätt än att landa i ett kapitalkrav.

För hans fondbolag handlar det "rent krasst" om förvärv för att komma upp i den nivån som nu krävs, tillägger Lidén.

SPP Fonders Åsa Wallenberg menar att ett annat problem med nya kraven är att de går ut över innovationskraften i branschen.

- Tittar vi på till exempel hållbarhetsfrågan så har vi några hållbarhetsfonder som inte har tre års historik. Det här kan slå mot flera typer av fonder, sa hon under debatten.

Fondtorgschefen Erik Fransson uppgav att frågan har dykt upp hos Pensionsmyndigheten men att det var bättre att ha en treårshistorik än att ha regler som särbehandlar fonder.

- Det är en tråkig effekt men vi har inte sett möjlighet att ändra på det, sa han.

Insiderfonders Erik Lidén sa att han hoppas de nya reglerna "röker ut" de oseriösa aktörerna men passar samtidigt på att dela ut en känga till myndigheterna.

- Vi förvaltade pengar som till slut hamnade hos Falcon Funds. Vi varnade för oegentligheter redan 2013 och sa att det här kunde hända men det gjordes inget åt det. Myndigheterna har varit för slappa.

När steg 1 med nya fondtorget är klart kommer sedan steg 2, som innebär ett upphandlat fondtorg. Detta är något som rättschefen Mikael Westberg utreder i nuläget då han fick ansvaret av regeringen att titta på bildandet av en ny myndighet som ska ansvara för upphandlingen av fonder på fondtorget.

Steg 2 borde dock fått vänta lite, menar Åsa Wallenberg.

- Jag tycker man hade kunnat vänta och låta steg 1 arbeta fullt ut och göra en full analys av de 29 punkterna. Det kan komma att behövas ett steg 2 men jag är lite orolig för vad ett upphandlat fondtorg innebär. Det blir mycket förskjutning av kapital till staten, sa hon.

AP7:s Richard Gröttheim höll dock inte med.

- Jag tycker tvärtom att steg 2 borde komma fram så snabbt som möjligt. För att återställa legitimiteten i systemet, sa han.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907