NYHETSARKIVET
12 sep 2018 12:53
Thedéen: 29-punktsprogrammet för PPM ett steg i rätt riktning
På Pensionsnyheternas seminarium Terminsstart Pension deltog Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen som förste talare där han berättade om vilka som är de viktigast frågorna just nu för myndigheten.

Han uppgav att Pensionsmyndighetens nya fondtorg och det 29-punktsprogram som ligger till grund för nya kraven är ett steg i rätt riktning.

- Det ska finnas trösklar för att komma in på fondtorget. Jag ville som bekant gå längre med kraven och tyckte att det behövdes radikalt färre fonder, för annars blir det en orimlig valsituation för konsumenten. Det vi måste fråga oss är om vi ska ha en valsituation som går att greppa för konsumenten eller fler valmöjligheter? Nu har vi även sett forskare som tydligt berättar att det är svårt att välja om urvalet är för stort. Oavsett det så måste ett statligt tvångssparande ha tydliga trösklar, sa Thedéen under anförandet.

En annan viktig fråga för Finansinspektionen blir det nya tjänstepensionsregelverket, som i skrivande stund är ute på remiss. Huruvida det blir ett problem för myndigheten att förhålla sig till två olika regleringar - en för tjänstepensionsföretag och en för försäkringsbolag - är ingen relevant fråga då beslutet redan är fattat.

- Frågan är inte intressant för oss. EU och regeringen har bestämt att det ska vara så och det får vi hantera.

Flera bolag har också lobbat för att slippa för stora kapitalbuffertar och tyckt att det varit viktigt att tjänstepensionslagstiftningen baseras på IORP 2 och inte på Solvens 2-reglerna. För de som vill bli IORP:ar, som AMF och Alecta, kan Solvensreglerna förstöra avkastningsmöjligheterna och därmed snedvrida konkurrensen. Det har bland annat AMFs vd Johan Sidenmark sagt på en tidigare upplaga av Terminsstart Pension. Men Thedéen tror inte att så blir fallet.

- Att det skulle vara en så stor nackdel konkurrensmässigt att arbeta med Solvens 2 jämfört med tjänstepensionsregleringen tror inte jag, sa han.

Generaldirektören uppgav också att svenska försäkringsbolag i allmänhet har en stark och stabil ställning och bra motståndskraft. Han varnade för lågränteeffekten som kan göra balansräkningarna sårbara framöver men att bolagen kan stå emot det på grund av sina höga solvensgrader.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907