Täckningsgraden bland förvärvsarbetande gällande avsättningar till tjänstepension är hög och ligger på mellan 93 och 95 procent under perioden 2001 till 2014. Den är dessutom tre till fyra procentenheter högre bland kvinnor än män, enligt den nya rapporten "Vem får avsättning till tjänstepension" som gjorts av Inspektionen för socialförsäkringen.
Många anställda får tjänstepensionsavsättningar genom kollektivavtal eller hängavtal, men även arbetsgivare som saknar sådana avtal kan göra avsättningar. Den höga andelen som får det har varit ganska konstant sedan början av 2000-talet och de som inte får det är framför allt anställda i småföretag, enligt ISF.
Däremot har andelen företagare som själva gör pensionsavsättningar minskat över tid. Bland enskilda näringsidkare låg andelen på 37 procent år 2014. Analysen är dock mer osäker när det gäller småföretagare eftersom de kan spara till pension på andra sätt även om det är tydligt att de står utan avsättningar i högre omfattning än anställda, menar ISF.
"Pensionsavsättningar genom företaget kan ibland sänka företagarens allmänna pension. Företagare kan därför föredra att spara till pension på andra sätt. Om vi även tar hänsyn till avdragsgillt privat pensionssparande som görs vid sidan av företaget, ökar täckningsgraden till runt 50 procent för enskilda näringsidkare och företagare med handelsbolag.
Täckningsgraden för företagare med aktiebolag utan anställda ökar till runt 70 procent. Därutöver kan företagare med aktiebolag bygga upp kapital i bolaget som de kan använda när de går i pension (så kallad direktpension). Vilka som gör det framgår inte av datamaterialet i den här undersökningen. Företagare kan också betrakta själva företaget som en pensionsförsäkring eller ha andra former av långsiktigt sparande", skriver ISF i rapportsammanfattningen.
Att täckningsgraden för tjänstepensionsavsättningar är högre bland kvinnor beror på att fler kvinnor än män arbetar i offentlig sektor samt att fler män i den privata sektorn är företagare. Däremot får män ofta högre tjänstepensioner eftersom de ofta har inkomster över intjänandetaket i det allmänna pensionssystemet, enligt rapporten.
Det finns också en grupp som betydligt oftare än andra riskerar att stå utan avsättningar till tjänstepension och det är utrikes födda. Framför allt gäller detta de som invandrat de senaste åren. En annan grupp i riskzonen är låginkomsttagare och personer med svag förankring på arbetsmarknaden.
"Låginkomsttagare, utrikes födda och personer med svag förankring på arbetsmarknaden är grupper som riskerar att få låg pension redan i det allmänna pensionssystemet. Vår analys visar att de dessutom är kraftigt överrepresenterade bland de som inte får avsättningar till tjänstepension. Kunskapen om detta bör finnas med i överväganden om utformningen av det allmänna pensionssystemet", skriver ISF.