I går röstade Europaparlamentets ekonomiutskott om kommissionens förslag till en europeisk lagstiftning om PEPP. Med 29 röster för, 10 emot och 17 som avstod gick kompromissen igenom.
Den socialdemokratiska gruppen och den gröna gruppen avstod att rösta i slutomröstningen, på grund av att de inte fick igenom ett sista-minuten-förslag om kapitalgarantier för sparare i PEPP.
Det bulgariska ordförandeskapet pressade igenom en kompromiss i rådet i slutet av juni, som öppnar för att även tjänstepensionsföretag ska kunna erbjuda produkterna. Medlemsländerna är djupt splittrade i frågan. Sverige har i rådet varit emot att tjänstepensionsföretagen, IORP:s, ska kunna sälja PEPP-ar.
En fråga som den socialdemokratiska gruppens ledare Pervenche Berès lyfte fram före omröstningen var förslaget från en ledamot om att göra ESMA snarare än EIOPA till ansvarig myndighet för produkten. Hon vill däremot att utskottet ger EIOPA denna makt.
Berès sa också att gruppen ville lägga in ett muntligt ändringsförslag om kapitalgarantier.
Parlamentets föredragande, liberalen och holländskan Sophie int Veld sa före omröstningen att förslaget var en komplex men balanserad kompromiss och att alla grupperna borde stödja kompromissen i utskottet. Därmed gick hon emot socialdemokratiska gruppens förslag om kapitalgarantier som lades fram i sista minuten.
Irländaren Brian Hayes uttalade sig för den kristdemokratiska gruppen och underströk att hans grupp stödjer Int Velds kompromiss och motsatte sig socialdemokratiska gruppens sista-minuten-förslag.
Europaparlamentarikerna introducerar i sitt förslag en Basic PEPP som default-alternativ, som innebär att avgifterna inte får vara högre än 1 procent per år.
Eftersom den socialdemokratiska och den gröna gruppen förlorade omröstningen om kapitalgarantier och avstod i slutomröstningen är parlamentet försvagade i sina förhandlingar som ska påbörjas så snart som möjligt med medlemsländerna i rådet och kommissionen. Med förhandlingarna vill man nå en så kallad trilogöverenskommelse före Europaparlamentsvalet i maj nästa år. Så klockan tickar