Kan hållbarhet skapa högre avkastning på de offentliga marknaderna? Om hållbara investeringar inte leder till högre avkastning, ska pensionsfonder investera i dem i alla fall?
Det diskuterades i en paneldebatt igår, ledd av Pehr Wissén på Swedish House of Finance om hållbara investeringar.
Magnus Billing, vd på Alecta, inledde debatten och sa att tjänstepensionsbolaget har ett 3050-årigt perspektiv på sina placeringar. Alectas investeringsmodell innebär att bolaget inkluderar ESG-principer i sina företagsanalyser och i sin investeringsprocess. Detta är nyckeln till hur Alecta ser på avkastning.
- Vi har ett långsiktigt perspektiv i investeringsprocessen. G:et i ESG, Governance, är extremt viktigt för Alecta eftersom det är ingångsvärdet i diskussionen. Vi har en långsiktig horisont för våra investeringar, sa Magnus Billing.
Alecta har investerat över 20 miljarder kr i gröna obligationer. Så kallade "impacting investment" - att investera i tillgångar som ger miljö- och sociala effekter och ger avkastning - är en ny marknad.
- Det vi ser är att om marknaden för hållbara investeringar ska vara långsiktigt hållbar krävs förändringar på utbudssidan, förklarade Magnus Billing och påpekade att utbudet av gröna och sociala obligationer att investera i för ett bolag som Alecta är för litet.
Billing redogjorde för EU-kommissionens expertgrupps arbete (HLEG), som han var ledamot av, och som lämnade sin slutrapport till kommissionen tidigare i år.
- Gruppens arbete kommer ha en del effekter på EU:s reglering av hållbara investeringar, genom att exempelvis ta bort de hinder som finns i investeringsprocessen. Gruppens rekommendationer kommer förhoppningsvis att omvandlas till ny EU-lagstiftning i Bryssel, säger Magnus Billing.
Gigantiska summor investeras globalt i hållbara investeringar, men det finns en stor potential i Europa.
- En harmonisering av EU-lagstiftningen är nödvändig eftersom pensionsfonder i Europa investerar för lite i hållbara investeringar. Det är också olika hantering av ESG-principer i olika EU-regelverk som MiFID 2 och IORP 2. Det behöver uppmärksammas, sa Magnus Billing.
Han var också mycket tydlig mot förslag som lagts fram i debatten om att banker som investerar i hållbara företag, ska får lägre kapitalkrav.
- Lägre kapitalkrav för gröna investeringar är jag emot. Det öppnar upp Pandoras box, menade han och ansåg samma risker bör behandlas på likartat sätt. Att skapa lägre bankkapitalkrav för gröna investeringar riskerar att påverka den finansiella stabiliteten negativt, sa Magnus Billing.
Javiera Ragnartz, kapitalförvaltningschef på pensionsbolaget AMF, sa att om hållbara investeringar ger avkastning, så är det rimligt att göra investeringar i dessa. Men om dessa inte ger avkastning, så är det bättre att avstå. Hon underströk vidare vikten av ett holistiskt perspektiv på hållbara investeringar och menade att hållbarhet bör vara ett naturligt inslag i investeringsprocessen.
- AMF fokuserar på "ESG" och inte bara på E:et i ESG. Det är mycket fokus på miljö i mediedebatten och mer debatt borde handla om alla ESG-faktorer, förklarade hon.
Laura Starks, forskare vid University of Texas Austin, sa att det är viktigt att göra mer forskning inom detta området, eftersom kopplingen, kausaliteten, mellan avkastning och hållbarhet inte är helt tydlig.
- Vi behöver bättre förstå kausaliteten mellan ESG-faktorerna och avkastning, påpekade hon och varnade för det som kallas "green washing", som innebär att man sätter en grön stämpel på företag som inte är gröna på riktigt.