NYHETSARKIVET
16 aug 2018 12:17
Tuffa krav väntar fondbolag som vill förvalta PPM-pengar
I början av juni började Pensionsmyndigheten att skicka ut uppsägningar till alla fondbolag på myndighetens fondtorg. Det avtal de haft med myndigheten kommer att ersättas med ett nytt avtal och nu har ytterligare detaljer kommit där myndigheten förklarar vad som ska gälla i den nya ordning som ska råda efter årsskiftet.

Hela det nya avtalet är inte klart än, det väntas komma den 1 oktober. För att fondbolagen ska kunna förbereda sig har man nu lättat lite på förlåten och har kommit med en del information, för dem som vill ansöka om plats på torget.

Fondbolagen måste betala en ansökningsavgift för fondavtal på 75 000 kr, för att bli granskade. Bolag som vill ha med fler fonder betalar 10 000 kr ytterligare för varje fond. Att ansöka om avtal för 10 fonder skulle därmed kosta 165 000 kr.

Bolag som inte godkänns efter granskning får inte tillbaka avgiften. För dem som kommer med tillkommer en årlig avgift på 32 000 kr per fondavtal.

De som idag har plats på torget och inte vill missa den, måste ansöka senast den 28 december 2018. Har ingen ansökan då inkommit skickas pengarna i deras fonder till Sjunde AP-fonden.

Det har varit en del snack om vad som händer om man vid något tillfälle inte når upp till gränsen på 500 miljoner i kapital utanför Premiepensionssystemet. Att döma av kommunikationen blir det ingen stupstock. Det heter nu att fondförvaltaren utan dröjsmål ska meddela detta till Pensionsmyndigheten. Och att hävda att man har andra fonder utanför som sammantaget når upp till gränsen på en halv miljard kr duger inte.

"Pensionsmyndighetens nuvarande ståndpunkt är att kapital från fondförvaltarens egna fonder, eller fonder som ingår i den koncern eller företagsgrupp som fondförvaltaren ingår i, inte ska räknas in i förvaltat kapital utanför premiepensionssystemet."

Det här är lite luddigt beskrivet och myndigheten är noga med att detta inte ska tolkas som ett förhandsbesked.

När det gäller avkastningshistoriken på tre års sammanhållen statistik så går det inte att blanda och ge bland avkastningssiffrorna för att man ska se snygg ut. Statistiken ska vara "relevant och representativ för den investeringsstrategi fonden avses ha under avtalstiden".

Det betyder att det inte går att hämta gamla data från en fond som bytt strategi eller risknivå under de senaste åren. Och det betyder framgent att man inte kommer att tillåta några strategibyten vid ansökan eller löpande under avtalstiden. Fast det här är även det ett preliminärt ställningstagande, enligt myndigheten.

Bolag som vill ställa ut ett stort antal fonder på torget begränsas till maximalt 25 fonder och inga dispenser kommer att ges.

Myndigheten förtydligar också vad man (hittills) tycker ingår i begreppet lämplighet och god sed på premiepensionstorget.

Här granskar man fondförvaltarens handel och vandel men inte bara det, även närstående aktörers lämplighet, vandel och anseende, förmåga att agera med pensionsspararnas intresse i första rummet, samt inte skada förtroendet för systemet.

Det bör betyda att företrädare från Allra, Falcon och de andra kan glömma att någonsin komma in med nya fonder på fondtorget.

Mer praktiskt gäller att man inte får ha dolda avgifter, använda vilseledande marknadsföring, eller göra olämpliga placeringar. Det sista kanske kan inbegripa de options- och warrantstrategier som Ekobrottsmyndigheten nu utreder i processen mot Allra.

Kort sagt, tuffare krav väntar alla som vill vara med och förvalta premiepensionspengar i framtiden.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907