Den 16 april 2018 meddelade Skatterättsnämnden ("SRN") ett förhandsbesked kring huruvida pensionsvägledning med koppling till tjänstepensioner utgör en skattepliktig förmån, vilket man ansåg.
Förhandsbeskedet har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen ("HFD") av såväl sökanden som Skatteverket eftersom det är av enormt intresse för snart sagt hela branschen.
Eftersom Skatterättsnämnden funnit att det är fråga om sammansatt rådgivning, när anställda får råd om såväl privata förhållanden och andra pensioner än de som betalas av arbetsgivaren, ansåg Skatterättsnämnden att sådan borde föranleda beskattning.
Detta eftersom den förmånen inte kan kopplas till något som krävs för att den anställde ska kunna sköta sitt jobb.
Den sökande, som ännu är anonym, har i ett mastigt yttrande, som Pensionsnyheterna nu fått del av, i huvudsak påpekat att marknaden utvecklats under senare år i och med att valfriheten ökat och komplexiteten för den enskilde ökat.
Man anför vidare att man borde kunna jämställa pensionsrådgivningen med friskvård och nämner att det är möjligt att få avdrag för friskvård och till och med om det krävs en personlig tränare. Man anför vidare att en arbetsgivare som erbjuder stöd i en personlig krissituation skulle kunna få hjälp via arbetsgivaren, utan att det medför någon förmånsbeskattning för den enskilde.
Det här är dock ingenting som Skatteverket tycker hör till saken. Skatteverket svarar att jämförelser med friskvård inte är relevant och skriver:
"De jämförelser med andra former av individuell skattefri rådgivning som klaganden gör, t.ex. vid en personlig krissituation för en anställd eller med personlig tränare som friskvårdsförmån, är enligt Skatteverkets uppfattning inte relevanta i denna fråga. De nämnda situationerna avser anställdas möjligheter att i en pågående anställning utföra sitt arbete eller att få friskvård, dvs. enklare åtgärder för att skapa trivsel i arbetet.
Rådgivningen i här aktuell fråga syftar dock till att planera för och uppnå ett ekonomiskt resultat efter anställningens upphörande. Sådan rådgivning är huvudsakligen individuell och målgruppen på en arbetsplats är i praktiken många gånger främst begränsad till ledningsgrupp och anställda med hög lön.
Enligt Skatteverkets bedömning kan även en individuell rådgivning som inte faktureras separat utan är inbakad i premiekostnaden för arbetsgivaren vara skattepliktig. Det bör inte vara avgörande för frågan om skatteplikt hur arbetsgivaren bekostar sådan individuell rådgivning för en anställd, om det sker direkt via en separat fakturering eller indirekt via betalning av premier etc."
Det här yttrandet, som i sista stycket pekar mot tiotaggeri, har lett till ännu en inlaga från den anonyma klaganden som påpekar att talet om ledningsgrupper och anställda med hög lön är "direkt felaktigt" och skriver:
"I ärendet om förhandsbesked anges tydligt i förutsättningarna att möjligheten att erhålla pensionsvägledning avses gälla på samma sätt och i samma omfattning för alla anställda, oavsett befattning och kollektivavtalstillhörighet."
Den här frågan är en ödesfråga för hela rådgivningsbranschen. Om anställda skulle få betala förmånsskatt vid pensionsrådgivning är det inte otänkbart att många anställda skulle avstå från att ta emot rådgivning.