Skandias beslut att sälja sin danska verksamhet pekar på en ganska tydlig trend där fokus läggs på renodling och större enheter på hemmamarknaden.
SEB sålde sin danska försäkringsverksamhet till Danica i Danmark i december 2017 och under sommaren har det gått rykten om att Danica/Danske Bank bjudit ut det svenska dotterbolaget Danica Pension bolaget till försäljning.
En anledning kan vara de senaste årens kraftiga skärpningar av regelverken på försäkrings- och distribution av försäkringar. Det krävs storlek för att man ska kunna försörja den byråkrati för rapportering och compliance som följer av regelverken från EU-direktiven Solvens 2, IDD och MiFID, för att bara nämna några.
Utan en stor volym har man inte råd att hantera regelverken vilket gör att man drar slutsatsen att man fokuserar på att hantera större affärer inom större legala enheter.
En annan orsak är förstås den kraftiga prispress som branschen är utsatt för i spåren av tjänstepensionsupphandlingar som bidragit till att pressa marginalerna kraftigt.
Medicinen blir renodling och färre bolag i de olika koncernstrukturerna eftersom varje bolag måste hålla sig med ansvariga befattningshavare på de positioner som direktiven kräver.
Det innebär att man kommer att lägga samman verksamheter och effektivisera för att hålla kostnaderna nere. Och strategin för framtiden - mitt i globaliseringen - blir att försäkringsbolagen blir mer lokala, snarare än globala. Det gäller åtminstone i Sverige och Danmark, att döma av den senaste tidens affärer