NYHETSARKIVET
5 dec 2016 11:40
Fungerande flyttmarknad - vad krävs för att det ska fungera?
Flyttmarknaden för pensionsförsäkringar fungerar inte riktigt så bra som den borde. Marknaden är delad i två tydliga block; de som vill flytta in pengar, läs banker - och de som vill slippa lämna ifrån sig pengar, läs bolag som betalat bra för att få in kunderna från säljare och förmedlare.

Visserligen säger alla, utom Folksam som inte ställt upp på branschöverenskommelsen, att de vill ha en fungerande flyttmarknad. Det är i högtidstalen och är då främst läpparnas bekännelse. Och det är egentligen självklart. Varför skulle någon vilja lämna ifrån sig bra affärer självmant? Det finns nu ett antal sätt att förhindra kunderna från att lämna bolaget. Ett är att ha komplicerade och byråkratiska processer och kräva in mer dokumentation och ytterligare underskrifter. Det tröttar ut kunderna som inte orkar gå igenom processen. Ett annat är att göra det dyrt för kunderna att flytta ut.

OLIKA AVGIFTER

Den metoden har Movestic använt sig av och de har valt att ha olika avgiftsnivåer beroende på vem som står för fotarbetet för att genomföra flyttarna. Om det sker genom en förmedlare kan det kosta 2,5 procent av kapitalet eller mindre att flytta ut en hyggligt nytecknad försäkring. Gör man inte det och frågan kommer från en bank kostar det fem procent, tillräckligt mycket för att kunderna ska tacka nej. Sedan den frivilliga överenskommelsen om flyttblad kom på plats i januari har vissa bolag ändrat rutiner och i vissa fall höjt sina avgifter, trots att syftet med den frivilliga regleringen var att göra det lättare för kunderna att flytta. Ibland kan man också vägra att befatta sig med fullmakter eller se till att begärd information bara skickas hem till kunden och inte till en förmedlare eller en bank som begärt ut uppgifterna. Sen är de analoga flyttbladen kanske
inte riktigt så moderna som de skulle kunna vara. Det är långt ifrån alla kunder som lägger ut två utskrivna PDF:er på bordet för att jämföra om till exempel SEB försäkring eller Skandia är den bästa förvaltaren med de bästa priserna. Det här bör man istället göra digitalt, vilket Minpension.se just nu startat ett pilotprojekt kring och där tre bolag ska testa att ta fram digitala flyttblad. Dessa bygger då på de uppgifter som Minpension.se samlar in om kunderna.

MOTSTRÄVIGA BOLAG

Men de motsträviga bolagen kommer att få anpassa sig på sikt, vilket kommer att öka rörligheten. Finansinspektionen undersöker just nu via en enkät hur mycket eller lite som bolagen använder flyttbladen och ska rapportera till finansmarknadsminister Per Bolund, som sagt sig vara mycket intresserad av att marknaden ska fungera bättre och smidigare vid flyttar. Skatterättsnämnden har gett tummen upp för att flytta in flera försäkringar till en enda när det gäller AMF, som nyligen fick förhandsbesked, och det kommer nog bli en tolkning av Inkomstskattelagen som vinner i längden, även om Skatteverket överklagat. Till det kommer finansdepartementet som förbereder lagar av EU-direktiven MiFID 2, IORP och IDD, som också efterfrågar en bättre fungerande flyttmarknad. De sitter dessutom med en utredning som formulerat paragrafer till ny lagstiftning för att flytta ihop fribrev - utan godkännande från en arbetsgivare som utfäst pensionen om denna inte finns kvar. Så det kommer att bli svårt att hålla emot för dem som har intresse av det. Bankerna och då framför allt flyttmästarna Nordea, Handelsbanken och Avanza kommer att få den flyttmarknad de längtar efter. Det tar bara lite tid och som vanligt mer tid än förespråkarna hoppas.

PN Analys nr 7 2016
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907