NYHETSARKIVET
19 jan 2017 16:13
Knowits upphandling blir en utmaning för hela branschen
I november 2016 meddelade IT-koncernen Knowit att man handlat upp nya tjänstepensionsleverantörer som skapat en helt ny pensionsplan för omkring 850 anställda. Syftet med upphandlingen var att få en pensionsplan som var provisionsfri, transparent och som inte skapade incitament för rådgivare att sälja egna produkter som till exempel dyra fond-i-fondlösningar.

Ny huvudleverantör av tjänsterna blir Nordnet som öppnar sitt fondtorg
för Knowits anställda där de med Nordnets e-verktyg Investeringsguiden kan välja fonder utifrån personlig risktolerans. Knowit bedömer att medarbetarna, genom att besvara de omkring 20 frågorna i verktyget, får ett kvalitativt bra stöd. Dessutom får man även tillgång till placeringsverktyget Shareville där man kan ta rygg på andra Nordnetkunders placeringar. Anställda som hellre vill ha traditionell försäkring kan välja Skandia Liv som leverantör eller skapa en kombination av de båda efter matrisen 100 procent trad, 100 procent fond eller 50/50. Det som förefaller vara utfallet av en ganska "normal" tjänsteupphandling från en större koncern kan dock vara ett tecken på att marknaden för företagsbetalda tjänstepensionslösningar är på väg att förändras - i grunden. Den tidigare huvudleverantören som hittills har haft hand om lejonparten av Knowits tjänstepensioner i de omkring 40 bolagen i Sverige ersätts av Nordnet som tar hand om de framtida premierna, samtidigt som man på olika sätt försöker att förenkla för medarbetarna att flytta in även sitt gamla pensionskapital i lösningen.
- Jag var länge omedveten innan jag blev medveten. Mitt wake up-call fick jag av Nordnets Ida Wikman som berättade om hur den traditionella affärsmodellen i pensionsbranschen fungerar. Hon beskrev vad de olika delarna kostar och att det är de anställda som betalar ur sitt eget pensionskapital utan att vara medvetna om det. Det var först när Ida ritade den bilden för mig som jag förstod hur osund affärsmodellen vi jobbat med hittills faktiskt är. Sen ritade hon samma bild för koncernledningen vilket blev startskottet för vår upphandling, berättar Joakim Pilborg, Vice President Corporate Operations på Knowit, för Pensionsnyheterna.

BESLUTET

Han påpekar att det framför allt var två saker som gjorde att han och koncernledningen bestämde sig för att riva upp den befintliga planen och skapa en ny.
- Det var dels kapitalavgifterna. De ser låga ut men gör att de anställda inte inser vilken betydelse de får på den framtida pensionen. Det andra var att vi var missnöjda med att våra nuvarande leverantörer, som skulle agera oberoende rådgivare, istället hade varit säljare och översålt sina egna produkter och då främst dyra fond-i-fond-lösningar. I Knowits fall var det drygt en tredjedel av den totala premien varje månad som gick in i rådgivarnas egna dyra fond-i-fonder, säger han.
- I upphandlingens slutskede hade vi fyra leverantörer som erbjöd en pensions- och försäkringslösning som uppfyllde de krav vi ställt i upphandlingen. I slutändan blev det graden av nytänkande hos leverantören som fällde avgörandet. Vår nuvarande huvudleverantör hade ett erbjudande som i vissa delar faktiskt var något bättre än Nordnets, säger Joakim Pilborg och fortsätter:
- Det handlar alltså inte bara om pengarna utan om vad vi vill kommunicera till våra anställda och till personalmarknaden. Det handlar om hållbarhet. Vi måste erbjuda hållbara arbets- och anställningsvillkor, och där är rimliga villkor för tjänstepensionerna en viktig del, säger Joakim Pilborg.

SÅ SKA DET FUNGERA

När Knowit nu byter ut den nuvarande huvudleverantören som rådgivare för tjänstepensionsplanerna, är det mycket som följer med badvattnet. Bolaget har haft hand om många av de omkring 40 olika svenska koncernbolagens administrativa pensionshantering, om än inte alla. De har ju kunnat ge råd till alla anställda men även svarat för att processerna varit enkla för de olika handläggarna ute på bolagen. Den administrationen måste man nu ersätta. Knowit har valt att engagera FörsäkringsGirot som ska hålla reda på att rätt premie går in till varje försäkrad, baserat på den lönefil de får från de olika bolagen. De anställda, som valt mellan de valbara bolagen via Nordnets hemsida, får sedan sina pengar placerade i de lösningar de valt. Om de inte väljer alls hamnar deras premier i ickevalsalternativet Nordnet Balanserad. Det är för övrigt en fond-i-fond, precis som de fond-i-fonder som tidigare leverantörer givit råd om, men till en annan avgift och utan kostnad för försäkringsskalet. Kostnaden för den fonden är enligt prislistan 0,49 procent, men här får de Knowit-anställda rabatt. Joakim Pilborg vill inte säga hur hög rabatten är men avgiften är en bit lägre än 0,49 procent, vilket alltså ska ställas mot de 2,40 procent, inklusive kapitalavgift, som de anställda idag betalar i snitt för de fond-i-fonder som de fått råd att placera i.

SKYDD MOT VÄRDEFALL

Till saken hör dock att man i vissa av de fond-i-fonder som Knowits anställda idag sparar i får en viss försäkring mot kraftiga värdefall, något som inte gäller för en indexsparare som får följa med i marknaden. Och historiskt har Nordnet Balanserad, som nu blir defaultfond, ibland gått bättre och ibland gått sämre än dyrare fond-i-fonder.
- Det går alltid att hitta perioder då den ena fonden varit bättre än den andra. Vi har valt Nordnets Balanserad i tron att det på lång sikt är bättre att betala lägre avgifter, säger Joakim Pilborg.
- Anställda som vill fortsätta att spara i någon av de dyrare fond ifondprodukterna kan i de flesta fall göra det även fortsättningsvis men då genom Nordnet och utan kapitalavgift, fortsätter Joakim Pilborg. Vi har på senare tid sett ett mindre antal företag som gjort helt om och skaffat sig nya modeller för sina tjänstepensionsplaner. Det handlar oftast om att man väljer att ta nya grepp när det gäller de högavlönade tiotaggarna i det fall man har kollektivavtal. Ibland rör det företag som helt saknar kollektivavtal och som då är fria att välja vilken tjänstepensionslösning de vill. Det här är absolut ingen enkel process och uppförsbacken kan vara lång eftersom de befintliga mellanhänderna, de stora försäkringsförmedlarna, varit duktiga på att skapa en smidig hantering för premieflödena och alltså se till att rätt lön ger rätt avsättning till de upphandlade försäkringsbolagen.

KNEPIG ADMINISTRATION

För alla som arbetar med löneberoende pensionsavsättningar har det därför ofta varit enkelt att koppla in sig i förmedlarnas clearingsystem för att se till att pengarna landar i de försäkringsbolag som de anställda valt och detta med bas i en elektroniskt distribuerad lönefil. Att riva ut den kontakten ur väggen och ersätta den med något eget gör-det-själv-system är en grannlaga historia. Det gäller att hålla reda på löneförändringar, föräldraledigheter och sjukskrivningar för att se till att rätt pengar betalas till rätt mottagare. Det har även Knowit insett varför man har engagerat Försäkringsgirot som får uppdraget att ta över många av de lösningar som man arbetar med i de olika dotterbolagen i koncernen.

KONKURRENSFÖRDEL FÖR INSCLEAR

Försäkringsgirot, som var en föregångare genom sitt system Coins, har fått flera efterföljare och förmedlarna har skapat sin konkurrent InsClear som i praktiken gör samma sak. InsClear som ägs och erbjuds av både Max Matthiessen, Hjerta och Söderberg & Partners har dock haft en konkurrensfördel i och med att systemet integrerats med den egna kund- och medarbetarkontakten, alltså rådgivningen, som varit en integrerad del i upphandlingar av tjänstepensionslösningar. Det upplägget har gjort att företag som valt att arbeta med de stora förmedlarna har gjort sig fria från många av de administrativa bördorna och köpt lösningar som varit "all inclusive". I många fall har tjänsterna dessutom framstått som gratis. Kostnaderna har de anställda stått för genom att pensionslösningen finansierats genom de anställdas avgifter för sparandet. Försäkringsbolagen har betalat ut provisioner, förmedlarna har fått betalt genom kickbacks ur de försäkringar de valt att sälja till de anställda och företagen har alltså inte haft någon synlig kostnad för pensionsadministrationen. När man nu, som Knowit och andra, väljer att klippa av banden till förmedlarsystemen får man bygga nya värdekedjor där rådgivning, försäkring, sparande och administration hanteras separat. Syftet är, som Knowits Joakim Pilborg påpekar, att komma undan kapitalavgifterna och även att få en transparent plan.

SURA ANSTÄLLDA

Det är den springande punkten. Om alla anställda gjorts medvetna om att de står för alla kostnader genom avbränningar på deras pensionssparande under ett yrkesliv kommer de att bli sura. Åtminstone om någon berättar om hur mycket pengar det handlar om. Hundratusentals kronor. Pengar som definitivt inte hamnar på deras framtida pensionsbesked. Samtidigt leder transparensen till att nya kostnader kommer upp i företagens redovisningar, kostnader som de tidigare aldrig sett och som det är osäkert om ägarna vill stå för, även om man hos Knowit är klar över att man från företagets sida utökar sitt ansvar och tar på sig nya kostnader. I en första fas handlar det till exempel om att skapa nya interna rutiner och att sätta upp nya moduler i lönesystemen som gör att man kan kommunicera med de system som FörsäkringsGirot använder sig av.
- Det kommer till saker hela tiden som vi från början inte kände till men så här långt går allt ändå enligt plan, säger Joakim Pilborg.

INGEN HAR HÖRT AV SIG

Han har ännu inte hört av några konkurrenter eller andra företag
som vill ha idéer och erfarenheter från Knowits arbete med den nya pensionsupphandlingen. Det tyder på att det inte är någon snabb process som nu inletts. Många företag kommer att fortsätta som hittills, varför det är svårt att se att det skulle vara fråga om någon snabb omställning till följd av att företag i Sverige gått från att vara "omedvetna" till "medvetna" som Joakim Pilborg uttrycker det. Klart är att bollen är i rullning och lite påminner det om julgransplundringsleken Hela havet stormar, där det i varje omgång blir en plats mindre att bemanna. Knowit har tagit bort den obligatoriska rådgivningsstolen och har skapat möjligheter för att flytta ihop gammalt sparande till nya produkter till nya priser. Och rådgivningen är ingenting som alla får del av i ett "all-inclusiveerbjudande".
Den som vill ha råd får betala själv, mot upphandlat enhetsarvode.

FÄRRE STOLAR

Transparensen får också ytterligare en dimension när det visar sig att Knowit valt att göra Nordnet till sin huvudleverantör av spartjänsterna och Bliwa till försäkringsgivare för riskförsäkringar. Samtidigt man hoppar man i säng med FörsäkringsGirot, som ägs av fyra försäkringsbolag, Länsförsäkringar, SEB, Skandia och SPP. Det finns risk för att det kommer att bli svårt för många att hitta en stol att sitta på när Tjänstepensionssverige börjar leka hela havet stormar. Lyckligtvis för branschen går det inte fort. Den som inte redan nu har en bra skiss för en bra och transparent affärsmodell får räkna med att bli stående utan stol. Dessutom måste affärsmodellen tåla prispress och här är rådgivare och försäkringsbolag ömsesidigt beroende av varandra. Så även om rådgivarnas fond-i-fonder med rätta har kritiserats för att vara högt prissatta när de ställts ut på försäkringsbolagens fondtorg har de inget intresse av att avgifterna går ned. Då blir det ju ännu mindre pengar att dela på för alla inblandade – men kunderna kommer billigare undan.

PN Analys nr 1 2017
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907