Pensionsnyheterna har nu tagit del av remissinstansernas synpunkter på Patrik Thomssons utredning "Fokus Premiepension". Många instanser är mycket kritiska till utredarens förslag att passiva väljare ska flyttas till Sjunde AP-fonden om de inte bekräftar de val de gjort vart sjunde år.
Många remissinstanser gör också tummen ner för Sjunde AP-fondens Såfa, som har inbyggd hävstång, något som innebär att man tar för stor risk med ickeväljarnas kapital. Även om avkastningssiffrorna hittills talar för Sjunde AP-fonden så varnar man från de privata fondbolagen för att det kommer att gå illa för spararna i en nedåtgående marknad eftersom hävstången förstärker såväl upp- som nedgångar. Utredningen får också kritik för att den framhäver AP7:s historiska avkastning, samtidigt som fondaktörerna pekar på att reglerna är hårdare för privata fondbolag när det gäller marknadsföring av historisk avkastning.
HÄVSTÅNG
Flera kritiker har också pekat på att AP7 Såfa på grund av hävstången har betydligt större risk än vad som framförs i förslaget och att utredningen därmed ger en missvisande bild av dess potentiella avkastningspotentialsamt volatilitet. Sist men inte minst finns en oro över att 100 till 300 miljarder kronor flyttas till en aktör, som då blir en jättefond vilket skadar konkurrensen på den svenska fondmarknaden. Dessutom investerar AP7 endast en procent i svenska bolag och det finns en rädsla för att så mycket kapital då försvinner från den svenska aktiemarknaden.
MISSTÄNKLIGGÖRA
AP7:s kommunikationschef Johan Florén besvarar här kritiken och pekar först och främst på att de flesta av dem som kritiserat förslaget från den privata sfären har ett egenintresse att försvara. Därför lägger de ner så mycket energi på att misskreditera förvalsalternativet.
- Utredningen handlar om att lösa problem som finns i systemet och för spararna. De problemen lägger samma aktörer väldigt lite energi på att lösa. De har ett intresse att försvara och det gör man genom att leta efter något som kan misstänkliggöra förvalet och det tycker vi är tråkigt. Själva grundansatsen är att systemet behöver förändras och det krävs reformer. Tittar man på den här diskussionen så verkar det som att ingen vill ändra något. Indikationen är då att man ska låta problemen fortgå och det är upprörande, säger han.
OMEDVETNA
Florén menar att de antingen är kortsiktiga och vill tjäna lite mer pengar nu eller politiskt omedvetna så till den grad att de inte ser riskerna för premiepensionssystemet. Utredningen kommer med förslag på åtgärder, som förvisso kan diskuteras vidare för att se om de funkar eller inte, men debatten nu kallar han en bisak i sammanhanget.
- Jag vet inte ens om det är om någon som påstår att förvalsalternativet ska gå bättre än alla fonder. Vad som konstateras är att sparare i genomsnitt har fått bättre avkastning här än på fondtorget, som kollektiv betraktat. Det är ingen garanti men det är rimligt att anta. Man talar om sparare som kollektiv framför allt, eftersom det finns sparare idag som får eller kommer att få en dålig avkastning om de ligger kvar i det alternativ de valt. Kritiken mot användandet av hävstång i förvaltningen har handlat om att det innebär för hög risk och att fonden i en nedåtgående marknad istället riskerar att skapa förluster för spararna. Men AP7:s utgångspunkt är att den allmänna pensionen är en helhet och att 86 procent går in i tillgångar som kan liknas vid realränteobligationer. Då måste 14 procent placeras i något som ger en bättre avkastning, som aktier, särskilt om man är en ung sparare.
- Man får egentligen titta på varje enskilt remissvar för att se vad de syftar på specifikt i varje fall. Men det finns en tendens att man försöker odla en slags hävstångsmystik som jag vänder mig emot. Det är bara ett medel bland andra, ett finansiellt instrument för att nå målet. Det är en viss risknivå och det vill man ha för att det är kopplat till avkastningen. Ska det
bli avkastning måste man ta risk, det är kopplingen, säger Florén och fortsätter:
- Vilken risk det blir kan man titta på i Morningstar, där ser man historiskt vad vi haft för risknivå och där har det varit både ned- och uppgångar under den perioden, sedan det introducerades. Senast jag tittade på det så låg vi på 13,7 i standardavvikelse och jag gick in och tittade på en av de här aktörerna från remissvaren som har en aktiefond, svenska aktier, och det var exakt på 13,7. Ingen skillnad alls. Att det ska vara för hög risknivå förstår inte jag vad de syftar på då, säger han.
VIKTAS EFTER ÅLDER
Dessutom viktas AP7 aktiefond olika beroende på spararens ålder. Från 55 års ålder trappas risken ner så att spararen får tre till fyra procents räntesparande varje år från 55 till 75 års ålder. När en person fyllt 65 är risken i portföljen lägre än i till exempel en aktiv svensk aktiefond, exempelvis den som Florén jämförde med på Morningstar. Han framhåller även att Sjunde AP-fonden för 18 månader sedan trappat ner hävstången till 125 procent från 150 procent, så aktiefonden ska framöver inte vara lika volatil.
- Hur man än ser på det så går det inte att förstå vad det är de pratar om. De skapar någon slags mystik kring den här hävstången och att den skulle ha vissa effekter då är det i alla fall inte standardavvikelse och volatilitet de pratar om, säger Florén. Kritiken att för mycket av kapitalet riskerar att försvinna utomlands på grund av förvalsalternativets globala strategi kallar han protektionism och lokalpolitik. Sparare med för stor exponering mot Sverigerisk kan placera på en global kapitalmarknad vilket leder till diversifiering, som är positivt. Det var en av huvudpoängerna med hela premiepensionssystemet, menar Florén.
- Kapitalmarknaden är väldigt globaliserad och det innebär att svenska pensionssparare placerar utomlands och internationella pensionssparare här. Det beror givetvis på hur attraktiv man är som land och det är en politisk fråga om man vill att vi ska attrahera utländskt kapital eller inte. Att däremot stänga en gräns runt Sverige och inte "släppa ut kapitalet" för att man har svårt att attrahera utländskt kapital är ett annat problem man vill lösa. Det står dessutom i konflikt med vad som är bäst för spararna.
MAKTKONCENTRATION
Att kapitalflytt ska leda till en för stor maktkoncentration och skapa en ny jättefond på marknaden avfärdas också. Jämfört med andra stora nationella fonder är Sjunde AP-fonden liten.
- Åker man till Holland eller Kalifornien eller andra platser, så finns det stora fonder som investerar internationellt. I den kontexten är vi en förhållandevis liten fond. Även om man skulle slå ihop alla AP-fonder - det kommer inte hända, men ändå - så är vi ändå inte stora jämfört med många andra. Ta norska oljefonden som exempel, den är ungefär 20 gånger större än vi, säger Johan Florén.
PN Analys nr 2 2017