NYHETSARKIVET
14 feb 2017 15:40
Allras bolag i Dubai kan ha använts för att plundra fondspararna
Skandalerna i PPM-systemet har haglat tätt på sistone. Spararna i Falcon Funds saknar fortfarande 1,2 miljarder av sitt kapital. Och fondbolaget Allra ser ut att kunna ta andraplatsen i rofferiet. Mycket tyder nämligen på att man systematiskt plundrat Allrafonderna genom att göra affärer till hittepåpriser via en egen mellanhand. Och det handlar inte om någon extern förmedlare. Mycket tyder på att det är det egna bolaget i Dubai som stått för plundringen av Allrafonderna.

Ta en titt på bilden till höger. I Varggapet är den nedre tandraden på vargen avkastningen på fonden Allra Modig. Överkäken visar utvecklingen av världsindex. Om Allra Modig skulle följt världsindex så skulle vargen ha munnen stängd. Men det har den inte för att den äter avkastning. Sedan 2012 har fonden ökat i värde med 59 procent. Världsindex har under samma period ökat i värde med 138 procent, alltså mer än dubbelt så mycket.

DÅLIGA PLACERINGAR

Här handlar det inte om att fonden gjort dåliga placeringar, det finns det många som gör. Problemet är att fonden enligt faktabladet placerar 90 procent av sina tillgångar i aktiemarknaden. Om vi räknar bort en hög avgift, 2,29 procent om året, och räknar med att 10 procent av fondens 4,4 miljarder i förvaltat kapital förvaltats i en skrivbordslåda, utan avkastning, så skulle resultatutvecklingen varit betydligt bättre än vad de stackars PPM-spararna som lurats in i fonden fått i avkastning. Nu invänder Allra förstås att fonden inte placerar i aktieindex och att man därför inte ska jämföra den med MSCI World, vilket man gör hos Morningstar där vi hittat siffrorna. Då bör man dock titta på den stora stygga vargens tänder. I grafen är det tydligt att fonden faktiskt följer världsindex. Korrelationen med världsindex är i det närmaste perfekt. Lägg en linjal lodrätt över gapet så är det lätt att se. Så nio tiondelar av fondens tillgångar har alltså följt världsindex och ändå har det försvunnit pengar. Stora pengar. "Att fonden i vissa avseenden ser ut att följa globala aktievärldsindex beror på att aktiebenet i förvaltningen (en bred global aktiekorg) har en korrelation med vissa globala aktievärldsindex.", mejlar kommunikationschefen Anton Abele till Pensionsnyheterna. När Pensionsnyheterna frågade om saken gällde det en annan lika usel fond, Allra Lagom, som har en något lägre aktieexponering än Allra Modig och är en mer renodlad blandfond men även där är det ett rejält gap mot världsindex. Hur kan då så mycket avkastning försvinna? Här finns tre förklaringar. Endera har man haft extrem otur och vid varje tillfälle köpt in de underliggande tillgångarna vid det absolut sämsta tillfället och i den mån man sålt har det också skett vid det sämsta tänkbara tillfället och till den absolut sämsta kursen. Den förklaringen hjälper dock inte. Fonden har i första hand haft inflöden eftersom förmögenheten vuxit. Det andra är att man undvikit att hålla fonden fullinvesterad och alltså hållit en stor kassa. Allras egen förklaring (återigen gäller svaret fonden Allra Lagom) lyder som följer: "Under perioden har fonden inte varit en renodlad aktiefond utan en aktivt förvaltad mixfond, där andelen placerat i aktie- och räntemarknaden varierar i storlek och över tid. En jämförelse med aktieindex blir därför missvisande, då fondens ränteplaceringar, vilka utvecklats väl, inte kunnat mäta sig med den starka börsutvecklingen sedan 2012."

ENHÄLLIG UPPFATTNING

Pensionsnyheterna har ställt frågan till flera professionella kapitalförvaltare under arbetet med denna artikel och den närmast enhälliga uppfattningen har varit att det inte under perioden har varit möjligt att tappa så mycket avkastning genom att gå fel i räntemarknaden. Det räntefall vi sett sedan 2012 har gjort att även det "benet" i förvaltningen bör ha gett positiv avkastning och om det bara stått för 10 procent av portföljen duger det inte som förklaring. Ett av fonden Allra Modigs största enskilda innehav är en option eller snarare en warrant, som stod för drygt 4 procent av fondens förmögenhet. Den är enligt Allras förvaltarteam en "köpoption som är listad på Luxembourg Stock Exchange med daglig prissättning och likviditet. Optionens utveckling är länkad till fem stycken asiatiska aktieindex och fonden har genom optionen följaktligen ökat exponeringen mot Asien. Det finns, enligt de omfattande villkoren för instrumentet, ingen garanti att det går att sälja tillgången i den händelse att fonden behöver pengar, till exempel beroende på att fonden får utflöden eller kastas ut från fondtorget. Det är en situation som Falcon Funds hamnat i och som alltså kan få en efterföljare i fallet Allra.

KÖPOPTION

Alltså. Allras förvaltare har köpt in en option som ett av fondens största innehav. Värdepapperet har gett ett positivt bidrag och även om den inte motsvarat uppgången i globala aktieindex så har den inte ätit upp några stora värden. Allra driver sedan 2015 ett bolag i Dubai, en insynsskyddad marknad långt utanför EU och utan de krav som gäller i unionen. När Pensionsnyheterna frågar om varför Allra, ett bolag som främst betjänar (om det är rätt ord) svenska kunder via premiepensionssystemet, valt att öppna ett bolag i Dubai får vi följande svar:
"Som ett led i utvecklingen av verksamheten har koncernen etablerat ett internationellt kapitalmarknadsbolag som erbjuder finansiella tjänster åt institutionella kunder. Bolaget etablerades under 2015 och har kontor i Dubai International Financial Centre. I dagsläget är verksamheten primärt inriktad inom värdepappershandel, aktielån och diverse analystjänster." Att det skulle vara fråga om några affärsmässiga och skattemässiga fördelar förnekar Alexander Ernstberger, vd för Allra, i SvD.

INGEN ÅRSREDOVISNING

Pensionsnyheterna har därför bett att få en årsredovisning från bolaget men hittills utan framgång. I avvaktan på redovisningen blir Pensionsnyheternas slutsats att Dubaibolaget fungerar som mellanhand för fondens affärer. Genom att låta Dubaibolaget köpa in värdepapperet i fråga och senare sälja det till fonden går det att tjäna stora pengar. Även om köpoptionen är listad och prissatt i Luxemburg så kan förklaringen till fondens usla avkastning bero på att Dubaibolaget agerar mellanhand. Det är alltså Allra i Dubai som köper optionen och möjligen även andra tillgångar och som man säljer vidare till fonden med rejäl marginal. Den marginalen ger då vinst till Dubaibolagets ägare - men är en riktigt dålig affär för fondspararna. I SvD hävdar Allras vd Alexander Ernstberger att det "primära syftet med att ha ett eget värdepappersbolag är att säkerställa bästa möjliga värdepapperspriser till förmån för fondandelsägarna", något som motsägs av fondens resultat. Kunderna verkar ju ha betalat på tok för mycket. Det faktum att bolaget inte vill ge oss någon årsredovisning från Dubai på begäran med hänvisning till att man "inte tillhandahåller någon särredovisning av dotterbolagen" pekar också mot att man har något att dölja. År 2015 omsatte Allrakoncernen 705 mkr i koncernen, varav 188 miljoner kr kom ifrån nyetableringen i Luxemburg. Det nya bolaget i Dubai omsatte 88 miljoner kr. Den ökade omsättningen i Luxemburg beror troligen på att man förvärvade bolaget Prognosia men de 88 miljonerna ifrån Dubai bör vara nya pengar eftersom det bolaget är helt nystartat. I årsredovisningen nämns också att bolaget i Dubai endast har en anställd. Denna person måste ha varit extremt effektiv, om han ensam lyckades omsätta 88 mkr.

ENDA FÖRKLARINGEN

Pensionsnyheterna hittar ingen annan bra förklaring än prissättningen av tillgångarna till varför Allras sparare förlorat så mycket avkastning genom åren, om vi inte ska tro på snömoset vi fått från Allra. På svenska skulle det kunna kallas plundring och i väntan på en bättre förklaring från Allra är det så Pensionsnyheterna väljer att tolka fondens resultat och spararnas minst sagt erbwarmliga avkastning. I vilken grad finansieringen av Alexander Ernstbergers omtalade 50 miljonersvilla finansierats med kapital från Dubai eller Luxemburg kan Pensionsnyheterna inte bedöma. Men att det finns något som stinker och får varningsklockor att ringa är utom tvivel. Det går nämligen inte att förvalta en fond med den beskrivna förvaltningsinriktningen, så illa som man gjort. Ren dumhet är ingen förklaring utan det måste handla om girighet. Uppgifter till Pensionsnyheterna gör också gällande att ägarna till Allra under det senaste året har försökt att sälja verksamheten. De spekulanter som tittat på bolaget har dock efter sedvanlig due diligence valt att kliva av. Det är lätt att förstå. Alla som har med Allra att göra borde försöka ta sig ifrån bolaget snabbt. Det gäller särskilt fondspararna. De kändisar som ställt upp med namn och rykte, Meg Tivéus, Thomas Bodström, Ebba Lindsö och Karin Moberg har ju fått rundligt betalt för att ställa upp. Det har inte spararna.

PN Analys nr 2 2017
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907