Skandia som länge tillhört flyttförespråkarna har nu börjat fundera mer på riskerna för missbruk av flytträtten. Allra- och Falconskandalerna har varit en väckarklocka. Dessutom visar det sig att många av de kunder som begärt flyttinfo via ombud inte är medvetna om att de beställt flyttinfo och att de oftast är helt främmande inför en flytt. Samtidigt skapar arbetet med att ta fram informationen administrativa problem.
Regeringen har under ganska lång tid filat på en promemoria om effektiviserad flytträtt. Men lagom till att den kommer visar det sig att det finns bolag som tycker att det i efterdyningarna av Allra- och Falconskandalerna behövs mer eftertanke kring behovet av skydd för kunderna.
- Vi på Skandia är nöjda med att ha många inflyttar men jag tror att branschen och myndigheterna gör klokt i att tänka mer på risken för att det blir alltför enkelt för oseriösa aktörer att genomföra skadliga flyttar. Det kan bli nästa skandal och skada även de seriösa företagen menar till exempel Skandias senior advisor Lars Bergendal.
- Jag tror att man i ljuset av Allra och Falcon måste stanna upp och fundera över om det var så här man ville ha flytträtten. Vi bör ha ett robust och balanserat regelverk kring flytt som inte blundar för riskerna om en kund kan förmås att med några knapptryck på mobiltelefonen flytta från försäkringar med viktiga riskskydd med mera, fortsätter han.
GEMENSAM STANDARD
Försäkringsbranschen har efter långdragna förhandlingar lyckats enas om en branschgemensam standard för flytträtt som nu gäller, även om den ännu inte fungerar på alla cylindrar i alla bolag.
- Vi ser alltså risker för kundskyddet och för oss är det dessutom en betungande hantering eftersom vi fortfarande måste ta fram delar av flyttinformationsbladen med manuell handpåläggning. Det vill vi inte göra om det är mycket tydligt att kunden själv inte initierat flyttsaken, säger Lars Bergendal. I de möten som Svensk Försäkring har i sin flyttinformationsgrupp så skvallrar de flyttintresserade om att Skandia tagit rygg på Folksam som sedan länge deklarerat att man inte avser att följa flyttstandarden i den del som gäller fullmakter.
- Vi har reserverat oss mot den del av standarden som rör hanteringen av fullmakterna. Vi vill säkerställa att det verkligen är kunden som initierat flytten. Som vi sett i egna undersökningar så är det uppemot hälften av dem som flyttar som inte varit medvetna om att de bett om att få flytta, säger Daniel Barr, produktchef på Folksam, till Pensionsnyheterna. Han tillägger att det här är processer som drivs av förmedlare som vill ha in provisioner och av banker.
DUKTIGA BANKER
Nordea och Handelsbanken har ju varit mycket duktiga på att förmå kunderna att flytta in försäkringskapital till banken. Men Handelsbanken
Livs vd Louise Sander håller inte med om att man trålar in fullmakter för att möjliggöra flyttar. Att man begär in information om kundernas sparande från de olika bolagen handlar bara om en förberedelse inför planerade kundrådgivningsmöten säger hon.
- För att våra kundrådgivare ska kunna få en bild av hela kundens ekonomi behöver vi ha in alla underlag. Att vi begär information innebär inte att vi inleder flyttar. Det blir ett senare steg och följer av om kunden efter rådgivningen vill flytta och om det är ett bra råd, säger hon. Hon vänder sig mot tankesättet att man nu måste bromsa flytträtten för att bolag som Falcon och Allra visat sig använda tveksamma metoder.
- Man kan inte komma åt dem som inte sköter sig genom att godtyckligt bestämma vilka fullmakter som ska beaktas och vilka som inte ska det på de respektive bolagen. Det är bara att kasta grus i maskineriet och ingenting blir bättre om vi på försäkringsbolagen försvårar för varandra när det gäller utbyte av information, säger hon.
FÖR VÄLOLJAT
Lars Bergendal tycker dock att man bör fundera över om inte systemet blivit lite för "väloljat" och att kunder kan flytta utan att vara medvetna om konsekvenserna, flyttinformationsbladen till trots.
- Kunderna måste förmås att tänka lite längre än till ett enkelt knapptryck, säger Lars Bergendal och erkänner att man i bolaget delvis ändrat inställning till flytträtten på senare tid.
- Vi ser inte riktigt lika enkelt på frågan som vi gjorde tidigare. Den nya tekniken med mobilt Bank ID mm är underbar men kan också missbrukas. Vi måste ha ett rimligt skydd för kunderna på en marknad där det är så lätt att annat än kundintresset styr, säger han. Han tillägger att det förslag som nu kommer från regeringskansliet bör ta höjd för de händelser man sett i Allra och Falcon och bör leda till eftertanke.
- Det vore klokt om man tänkte igenom några varv till innan man lägger fram sitt förslag, säger han.
PN Analys nr 5 2017