Allraskandalen har tillsammans med bedrägerierna i Falcon Funds fått många beslutsfattare att vilja röka ut månglarna i PPM-templet. Men frågan är hur lätt det blir att hitta dem. Deloittes revisor, som sedan 2012 hade uppdraget att revidera bolagen i Allrasfären, verkar inte ha sett något förrän affärerna hamnade i medierna, trots att han hade böckerna under näsan.
I en inlaga till Revisorsinspektionen, tidigare Revisorsnämnden, gör revisor Jan Palmqvist sitt bästa för att bli rentvådd från misstanken att han skulle ha lämnat Allra i revisorsnöd, genom sin hastiga sorti ur bolaget. Detta
skedde samtidigt som Pensionsmyndigheten bestämde sig för att tvinga Allra att sälja alla tillgångar och skicka pengarna till myndigheten. Det framstår dessutom som mycket troligt att Pensionsnyheterna lyckades få den Luxemburgska finansinspektionen, som hade tillsyn över Allrafonderna, att intressera sig för Allras affärer.
MISSTANKAR
Pensionsnyheterna fattade, efter ett anonymt tips, misstankar om att allt inte stod rätt till i Allra redan under hösten 2016. Det var uppenbart att fonden Allra Modig, som till 90 procent skulle innehålla globala aktier, år efter år tappade mot världsindex. Och skillnaden var stor. Sedan 2012 hade fonden ökat i värde med 59 procent. Världsindex hade under samma period ökat i värde med 138 procent, alltså mer än dubbelt
så mycket. Att tio procent av fonden skulle bestå av tillgångar som kunde dra ned avkastningen i botten föreföll svårförklarligt varför grävandet började. Våra försök att se vart pengarna tagit vägen ledde till Allras dotterbolag i Dubai som med hjälp av revisionsbolaget Deloitte startats i Dubai under år 2015. En månad innan revisor Jan Palmqvist hoppade av uppdraget i mars 2017 så skickade han ett antal frågor till styrelsen rörande just Dubaibolaget, som tjänade grova pengar på att agera mellanhand när Allras fondförvaltare i Luxemburg köpte in optioner via bolaget. Då ställde han frågan varför det över huvud taget behövdes ett bolag i Dubai. Varför kunde inte fonden själv köpa in de värdepapper som behövdes för förvaltningen? I Jan Palmqvists inlaga till Revisorsinspektionen, som Pensionsnyheterna nu fått del av, om än i maskerat skick, är det tydligt att han tycker att han blivit lurad.
OSADE KATT
Anledningen till att det började osa katt var att Deloittes revisorer i Dubai och Luxemburg fattat misstankar om affärerna i Dubaibolaget som fick in miljonbelopp i provisioner. "Detta var startskottet till en djupare genomgång där vi kritiskt granskade verksamheten. I samband med att verksamheten i Dubai etablerades under 2015 hade vi, som framgår ovan, tagit del av den affärsplan som tagits fram av Allra för att förstå syftet och inriktningen på verksamheten. Den information som nu framkom baserat på vår årsbokslutsgranskning stämde inte alls överens med affärsplanen", skriver Jan Palmqvist i sitt yttrande till Revisorsinspektionen. Allt det här händer medan mediestormen kring Allra rasar som värst. Den påbörjades ju redan i
november 2016 i Svenska Dagbladet och Pensionsnyheterna med flera, men det var först i början av februari 2017 som man från Deloitte började ställa ansvariga till svars. "Vi kontaktade omgående VD och CFO för att erhålla närmare förklaringar till transaktionerna i Dubai och diskuterade detta under ett möte den 1 februari 2017. Vi erhöll inte nöjaktiga svar och bad därför att få träffa VD för Allra Luxemburg Olle Marcusson samt VD för Allra Dubai Ewran Mersin", minns Jan Palmqvist. Han noterar även att Finansinspektionen i Luxemburg reagerat på hur Allra i Luxemburg hanterar fondförvaltningen och skriver att de hört av sig till Allra. "Det framkom även att CSSF (tillsynsmyndigheten i Luxemburg) hade ställt ett antal frågor till Allra Luxemburg i brev den 5 december 2016 kopplat till de strukturerade produkterna." Här är det mycket som pekar mot att Pensionsnyheternas fråga om Allras affärer med strukturerade produkter till inspektionen i Luxemburg satt dem på spåren. Pensionsnyheterna fick svar samma dag som Allras fondbolag fick frågor om de skumma optionsinstrumenten. Myndigheten uppmanade oss att själva efterforska de begärda uppgifterna i Allras årsredovisningar, medan de själva ville ha andra svar från fondbolaget.
PROJEKT APOLLO
Mycket av arbetet i Allras ledning handlade sedan hösten 2016 om projekt Apollo. Det var täcknamnet för den planerade börsintroduktionen som började planeras under sommaren 2016. Allras koncernchef tryckte på kraftigt för att få igenom en notering redan under 2016. Det är inte att undra över. Bolaget värderades då till omkring 2 miljarder kr vilket skulle bli en bra slant till huvudägarna när man senare skulle kunna sälja sina aktier. Som ett led i uppsminkningen av bolaget valdes Ebba Lindsö in som styrelseordförande tillsammans med förre justitieministern Thomas Bodström och Marcus Tobiasson. Trots den namnkunniga styrelsen var market makers från SEB, revisorerna i Deloitte och juristerna från Gernandt och Danielsson inte nöjda med stajlingen. Vid en så kallad börsprevention under hösten 2016 konstaterades att Allra var långt ifrån börsfärdiga. Jan Palmqvist påpekar att det då fanns "stora åtgärdsbehov från Allras sida".
Värt att påpeka var att han då inte funderat över affärerna i Dubaibolaget
som ännu inte kommit upp på hans agenda, trots att bolagets mycket stora provisionsintäkter under ett enda kvartal under 2015, var både kända och bokförda.
BRÅTTOM
Men det var bråttom och på Allra jobbade man frenetiskt för att hinna med en notering. Tidpunkten för uppskjutningen av "Apollo" sköts upp vid flera tillfällen men när Deloitte i Luxemburg, Dubai och till slut även Jan Palmqvist i Stockholm verkade inse allvaret så kom raketen att bli kvar på marken med de två miljarderna. Palmqvist skriver att han vid ett möte den 6 februari informerade ordföranden i revisionsutskottet Karin Moberg (som kom in i styrelsen under hösten) om vad man upptäckt i Dubaibolaget. Hans slutsats var att transaktionerna gjorts för att berika Allra och dess ägare snarare än fondspararna och att det fanns "närståendekonflikter". "Karin tog saken allvarligt", skriver han. Hon lovade att kontakta styrelsens ordförande Ebba Lindsö om misstankarna vilket skedde dagen efter. "Den 14 februari 2017 avgick styrelsens ordförande Ebba Lindsö", skriver Jan Palmqvist.
BEST EXECUTION?
I den här vevan arbetade Pensionsnyheterna med en längre artikel om Allra som skrevs den 12 februari. Ebba Lindsö hade via en av våra källor erfarit att artikeln var på gång och ringde upp den 13 februari, innan artikeln trycktes. Då framhöll hon noggrant att Dubaiaffärerna
skett inom ramen för
vad som var "best execution", som kan översättas med att man köper så billigt som möjligt på uppdrag och frågar olika leverantörer. När vi presenterade våra fakta i målet om de svindyra warranterna konstaterade hon att det var "trevligt att tala med så insatta journalister". Dagen efter avgick hon alltså. Både hon och revisor Palmqvist verkar alltså haft svårt att se allvaret i Allrabolagens affärer, trots att de haft dem framför ögonen under lång tid. Revisorn i fem år och Lindsö i åtta månader. Ernstberger och Rothman blev sura. Allras vd Alexander Ernstberger och delägaren David Persson Rothman blev riktigt sura över att revisor Palmqvist valt att vädra sina misstankar om Dubai för utskottsordförande Moberg snarare än dem. Vid ett möte i mars, efter det att man ersatt ordförande Lindsö med Gunnar Axén, hade man ett långt möte som ger en liten inblick i hur frostigt förhållandet var mellan Deloitte och Allra. "Den 14 mars 2017 träffade vi styrelsens ordförande samt Alexander Ernstberger och David Persson. Mötet pågick under ca 2,5 timme. Under denna tid var ordförande Gunnar Axén i princip helt tyst, han svarade endast kortfattat på direkta frågor från oss. Mötet styrdes av Alexander Ernstberger. Han var mycket anklagande mot Deloitte och ifrågasatte vår utredning och varför vi inte hade lyft upp våra indicier direkt med honom och David, utan istället hade kommunicerat främst med styrelsens respektive revisionsutskottets ordförande." Nu verkar de inte ha varit särskilt bekymrade över det underlag som Deloitte satt ihop. De "bekräftade riktigheten av innehållet i vårt diskussionsunderlag (där man beskrivit affärerna i Dubai)." där vi hade beskrivit faktiska omständigheter. På konkreta frågor från dem båda om vilka bevis vi hade hittat på formella fel så svarade jag att vi inte hade kunnat bevisa att några formella fel hade begåtts, men att hela upplägget kunde ifrågasättas i ett sundhetsperspektiv."
HÄMND 1
Mötet smyginspelades i hemlighet av Allra som la upp ett klipp med utsagan att Deloitte inte hittat "formella fel" på sin hemsida. Detta som en senkommen hämnd för att Deloitte hoppade av revisionsuppdraget. Deloitte anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten när man avgick, vilket man tycket sig vara tvungen till eftersom man kommit på kant med ledningen. "Avgången i Allra Sverige och Allra Pension gjordes efter brottsanmälan och skälet till avgången var att vi inte längre ansåg oss ha förtroende för företrädarna för bolaget, att vi inte ansåg att det fanns förutsättningar för ett gott och förtroendefullt samarbete mellan revisorn och företagsledningen och att vi inte ansåg oss kunna genomföra en effektiv revision efter brottsanmälan."
DELOITTES HÄMND
Deloitte hämnades på Allra genom att inte lämna ifrån sig någon av de revisionshandlingar man hade. Och Allra fick leta länge efter en ny revisor som ville ta sig an uppdraget i skandalbolaget. Och Mazars, som tog sig an uppdraget i maj 2017 får börja om från början. Då är det tajt om tiden. Den 30 juni ska man senast hålla bolagsstämma i Allrabolagen och en månad senare ska årsredovisningen vara inskickad till Bolagsverket. Men Jan Palmqvist tycker att det var tillräckligt med tid ändå eftersom tre månader ska vara tillräckligt, och tycker inte att han genom sitt avhopp placerat Allra i revisorsnöd. Och att det var ju inte hans fel att det tog två månader att hitta en ny revisor till Allra. Nu får vi vänta och se om Revisorsinspektionen tycker att Jan Palmqvist skött sitt jobb eller om de håller med Allra om att man brutit mot god sed i revison, något som kan rendera Jan Palmqvist disciplinstraff från myndigheten.
PN Analys nr 5 2017