NYHETSARKIVET
12 sep 2017 10:14
"Skärp IORP2 och ändra investeringsreglerna för pensionsbolag"
Skärp tjänstepensionsdirektivet IORP2 och tvinga tjänstepensionskassor och pensionsbolag att rapportera hållbarhetsfaktorer i sina investeringspolicies. Det anser Magnus Billing, vd för Alecta, och enda svensken i EU-kommissionens expertgrupp för hållbara investeringar. Magnus Billing berättar i en intervju för Pensionsnyheterna om sitt arbete i expertgruppen.

EU-kommissionens expertgrupp, som fått uppdraget av EU-kommissionen att ta fram förslag till strategi för ett hållbart finanssystem, arbetar för högtryck. Gruppen presenterade i mitten av juli på en fullsatt konferens i Bryssel sin halvtidsrapport med en rad rekommendationer till EU-kommissionen. Ett EU-samråd pågår just nu fram till i slutet av september om gruppens rapport och i december kommer gruppens slutrapport. Kommissionen väntas därefter lägga fram sin handlingsplan för hållbara och ansvarsfulla investeringar, vilket är ett samlingsnamn för en rad olika arbetssätt som investerare tillämpar för att ta miljö- och samhällsansvar i sina investeringar.

ENDA SVENSKEN

Magnus Billing är av de 20 experter som utvalts av EU-kommissionen till gruppen. Och enda svensken.
- Det är en fantastisk möjlighet och otroligt spännande att vara delaktig i expertgruppens arbete. Förhoppningsvis kommer gruppens arbete leda till flera konkreta resultat, säger Magnus Billing till Pensionsnyheterna.
- Jag tycker också det är intressant att lära av andra länder, till exempel Frankrike och Holland. Frankrike har genom reglering fått fram storskaliga gröna obligationer och skapat ett större tryck på investeringar i omställning, fortsätter Magnus Billing. Speciellt fokus har expertgruppen på att hållbarhetskriterier ska genomsyra pensionsbolag och pensionsfonders investeringspolicies och investeringsbeslut, de så kallade ESG-faktorerna, det vill säga hållbarhetshetskriterier som rör miljö (Environment), samhälle (Social) och bolagsstyrning (Governance). I Holland till exempel är pensionsfonder tvingade att i sina investeringspolicies redogöra för hur man tar hänsyn till hållbarhetskriterier och kriterier för ansvarsfullt företagande, ESG-faktorer, i sina investeringsbeslut. I Frankrike är pensionsfonder tvingade att rapportera hur deras investeringspolicies lever upp till den nationella strategin för energiomställning.

FRANSMÄN GÅR LÄNGRE

Både den holländska och franska lagstiftningen går betydligt längre än den europeiska tjänstepensionsregleringen, IORP2. I EU-direktivet Magnus Billing: uppmuntras europeiska tjänstepensionskassor, pensionsbolag och
pensionsfonder att ta hänsyn till ESG-faktorer i sina investeringspolicies, men behöver inte göra det. Pensionskassorna, pensionsbolag och pensionsfonderna behöver alltså inte ta hänsyn till miljö- och klimatpåverkan i sina investeringar. Billing tycker det är fel och öppnar för att ändra i direktivet.
- EU behöver gå längre än nuvarande regler i IORP2. Det räcker inte med frivillighet, utan EU-lagstiftningen måste bli tvingande som i Frankrike. Där har reglerna fått reell effekt. Det är ju också så att EU:s klimatmål behöver uppnås. Då kan man inte nöja sig med reglerna i IORP2, utan det behövs ändrade EU-regler, säger Magnus Billing. Nya tjänstepensionsdirektivet ska införas i januari 2019, men Billing vill inte att man i den svenska implementeringen av EU-lagstiftningen ska skärpa reglerna för svenska pensionsbolag och pensionskassor.
- Nej, det behövs att EU går ett steg längre och att EU-lagstiftningen ändras, till exempel behöver IORP2 och andra regleringar som MiFID2 ses över. Extremt mycket ligger på EU-nivå och med tanke på det, krävs att mer görs av EU, säger Billing.

LÅGT UTBUD AV GRÖNA OBLIGATIONER

En fråga som Magnus Billing driver i gruppen är att integrera ESG-frågor i förvaltaruppdraget och att dessutom skapa ett större utbud av investeringsmöjligheter med ESG-fokus. Han leder en arbetsgrupp om detta i expertgruppen och talade på EU-konferensen om vikten av företag ökar sin transparens i sin rapportering. Ett problem i Europa är det låga utbudet av hållbara investeringar och gröna obligationer. I den lågräntemiljö som råder blir det också extra viktigt med långsiktigt hållbara investeringar med rimlig avkastning, menar Magnus Billing. Alecta har investerat cirka 14 miljarder kronor i gröna obligationer öronmärkta för miljöförbättrande investeringar, bland annat i Europeiska investeringsbanken, Världsbanken och franska staten.
- ESG-investeringar borde bli en "main-stream-investering". Det är viktigt för Alecta att investera stora belopp i gröna obligationer och andra hållbara investeringar till en låg transaktionskostnad, säger Magnus Billing. En statlig utredning under ledning av Mats Andersson, f.d. vd för Fjärde AP-fonden, pågår kring gröna obligationer och ska lämna ett förslag före den 15 december. Magnus Billing anser att det franska exemplet kan vara värt att studera i utredningen.
- Det vore intressant med en implementering av den franska modellen också i Sverige, säger Magnus Billing.

PN Analys nr 6 2017
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907