NYHETSARKIVET
7 nov 2017 15:07
EIOPA kräver mer överstatlighet i tillsynen
En bärande tanke i tillsynen av den finansiella marknaden är att den bäst sköts på nationell nivå, men att den ska vara harmoniserad över EU för att undvika olika tillämpning av de EU-gemensamma reglerna. Tills nu. Ett förslag från EU-kommissionen från den 20 september innebär att vissa tillsynsfrågor överförs från nationell nivå till EU-myndigheterna respektive EIOPA och ESMA.

De tillsynsområden som berörs är dels interna modeller i Solvens 2 som föreslås hanteras av EIOPA i tillägg till de nationella tillsynsmyndigheterna, dels marknadsrapportering från finansiella handelsverksamheter där tillsynen av de som sköter rapporteringsverktygen förs över till ESMA. När det gäller ESMA:s roll handlar det framförallt om att handel med finansiella instrument i ökande grad sker över landgränser och det inte är effektivt att sköta rapporteringsverksamheten lokalt. Interna modeller i Solvens 2 används när de standardmodeller som finns inte beskriver de risker som finns i verksamheten tillräckligt bra. Oftast handlar det om att försäkringsbolag kan sänka sina kapitalkrav genom att använda egenutvecklade modeller för att beräkna kravet. Tillsynen ska säkerställa att de egenutvecklade modellerna är tillräckligt väl utformade för att de ska kunna ersätta EU:s standardmodell utan att det urholkar den finansiella stabiliteten. Men EU-kommissionen har upptäckt att tillsynen av de interna
modellerna inte är lika mellan olika länder. Det innebär att i vissa länder är det svårare att få tillstånd än i andra, för samma interna modell. Detta blir särskilt påtagligt för de försäkringsgrupper som har verksamhet i flera EU-länder. Genom att centralisera tillståndsgivningen vill EIOPA påskynda harmoniseringen av tillståndsgivningen för interna modeller. EU-kommissionen hänvisar till att även om subsidiaritetsprincipen
gäller, dvs att så mycket som möjligt ska utföras så nära den reglerade
verksamheten som möjligt, finns det möjlighet att utöva tillsyn centralt om flera länder omfattas. Det är troligen därför man hänvisar specifikt till grupptillsynen även om man också avser att solobolag ska omfattas. Vidare anger man att det i Solvens 2-direktivet också finns beskrivet att just interna modeller kan granskas centralt.

LÄNGRE VÄNTAN

Troligen är det inte svenska förhållanden som EU-kommissionen avser att påverka i första hand. Däremot kommer förslaget att påverka även svenska försäkringsföretag genom hur processen utformas. När Finansinspektionen handlagt ett ärende klart, ska EIOPA underrättas. EIOPA har möjlighet att begära in all dokumentation från tillståndsärendet och har sedan fyra månader på sig att godkänna eller avslå Finansinspektionens beslut. Det är troligt att tillståndsgivningen kommer att ta ännu längre tid i fortsättningen. Det finns möjlighet att lämna kommentarer på förändringsförslaget direkt till kommissionen fram till den 30 november.

PN Analys nr 7 2017
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907