NYHETSARKIVET
12 feb 2018 18:39
AMF omorganiserar och jagar alternativa avkastningskällor
Kapitalförvaltningsorganisationerna står inför stora utmaningar framöver, inte minst hos pensionsbolagen som har miljontals sparare att leverera avkastning till. Även om de flesta levererat en stark avkastning de senaste åren så varnar de för en kommande period av lägre avkastning. Inte minst då förväntningarna på stigande räntor ökat den senaste tiden. Det innebär stora utmaningar, säger AMFs nya kapitalförvaltningschef Javiera Ragnartz i en intervju med Pensionsnyheterna. Hon berättar också om hur AMF förbereder sig för detta potentiella scenario, vilka tillgångsslag som är intressanta för AMF samt om en nyligen gjord omorganisation för att stärka förmågan att göra alternativa investeringar.

INGEN RÄNTEKUDDE

Javiera Ragnartz tillträdde som kapitalförvaltningschef på AMF i våras och kom in i något som hon kallar för "en väloljad maskin". Men som alla andra bolag som hanterar pensionspengar står man nu inför stora utmaningar.
- Det handlar om att vi måste ställa om vårt arbetssätt och att anpassa det till hur saker kan förväntas utvecklas. Vi förbereder oss på att vi kommer att gå från en lågräntemiljö till en mer lågavkastande miljö. De senaste fem till sju åren har vi haft historiskt låga räntor. Många inom branschen har trott att räntorna ska stiga, och det har de som bekant inte gjort i någon större utsträckning. Men när vi väl går in i ett läge med stigande räntor så blir det tuffare att skapa avkastning, och ränteportföljen kommer inte att fungera som en kudde på det sätt som den gjort tidigare, om det kommer en sättning på aktiemarknaden. Det är en utmaning ur ett förvaltningsperspektiv som vi måste förbereda oss på. Det blir även en utmaning att kommunicera de nya förutsättningarna till kunderna. För i slutändan leder en mer lågavkastande miljö till konsekvenser för pensionerna, säger hon.

MER INFRASTRUKTUR

För det här scenariot förbereder sig AMF med att titta mer på alternativa investeringar med en rimlig risknivå. Det innebär bland annat infrastruktur, som vindkraft och annan energi, och helst vill man göra direktinvesteringar istället för att gå via fonder.
- Det finns många som erbjuder infrastrukturfonder, men det kanske inte passar oss optimalt eftersom vi har en väldigt lång tidshorisont. En fond har ofta en livslängd på tio år, börjar med att resa pengar och sen investerar under ett par år. Det kan bli så att de tvingas göra investeringar på grund av tidspress och annat, vilket trissar upp priserna. Sen ska de avyttra investeringen efter tio år. När vi gör investeringarna själva eller tillsammans med likasinnade har vi en helt annan långsiktighet, och kan i princip ligga kvar oändligt länge om det gynnar våra sparare. Kostnaden blir i regel också lägre, säger Ragnartz. Med det sagt vill man inte utesluta fonderna helt. Ofta är transaktioner i områden som infrastruktur ganska tids- och resurserkrävande och det kan vara lättare att göra externt, även om AMF har infrastrukturkompetens på plats.
- Hela tillgångsslaget är ganska nytt, det pratades inte så mycket om det för 20 år sedan. Nu har intresset ökat givet det nya marknadsläget, och det har medför att många springer efter samma investeringar. Så det blir en överefterfrågan. I en sådan situation blir mycket dyrt väldigt snabbt.

KORTA BESLUTSVÄGAR

- Vi vill gärna göra mer, men det finns inte så mycket där ute just nu som passar oss pris- och riskmässigt. Därför har vi sagt att vi ändå kan tänka oss titta på fonder för att få exponering, säger Ragnartz. Samtidigt framhåller hon att AMF ska investera bara när man hittar bra investeringar och aldrig tulla på avkastningskravet. Nu är det inte bara infrastruktur som är intressant utan även direktinvesteringar i onoterade bolag. Pensionsbolaget har redan gjort ganska stora åtaganden i Spotify, Volvo Cars och Anticimex. I stället för private equity väljer man att gå den här vägen, säger Ragnartz.
- Vi har ju ingen private equity idag. Från tid till annan har vi tittat på det också, men det är ganska dyrt och svårt att hitta riktigt bra fonder. Vi är en långsiktig aktör som sitter på en ganska stor påse pengar och vi har ganska korta beslutsvägar. Det är en bra grund för att investera i onoterat, och då ökar vi hellre den delen av portföljen. Det är vårt sätt att ta in private equity på ett sätt som blir mer kostnadseffektivt, säger hon.

NOGA MED EXTERNA KOSTNADER

Ett tredje intressant område för AMF som ligger inom alternativa tillgångar är absolutavkastande strategier och det säger Ragnartz till Pensionsnyheterna, är något som AMF ska titta närmare på nästa år. Går vi tillbaka till diskussionen i början om stigande förväntningar på högre räntor så innebär det mindre dämpning mot sämre tider på räntesidan och då behövs alternativ, menar Ragnartz. Men det är troligt att mer inom absolutavkastande strategier görs internt, eftersom hedgefonder också är ganska dyra och AMF är väldigt noga med kostnaderna.
- Många hedgefonder levererar inte under tuffare perioder på marknader och har istället en väldigt hög korrelation med andra tillgångsslag. Men jag tror att vi ändå behöver titta lite mer på området och hitta något som har mindre korrelation med aktiemarknaden. Det gäller att diversifiera portföljen mer, uppger hon. Sedan hon tillträdde som chef för kapitalförvaltningsorganisationen har inga större allokeringsförändringar gjorts, utan bara mindre justeringar för att rebalansera portföljen. Däremot har AMF gjort en omorganisering inom kapitalförvaltningen på grund av att fokus framöver väntas ligga mer på vissa områden.
- Vi har skapat en grupp för alternativa investeringar där vi ska samla alla alternativa tillgångsslag som fastigheter, infrastruktur och alternativa krediter, men där vi också ska titta på andra placeringar. Mycket för att vi har märkt att det är här vi behöver lägga mer krut framöver. Några rekryteringar har redan gjorts, säger Ragnartz och tillägger:
- Det är också en grupp som drar mycket folk eftersom det är krävande transaktioner så här behöver vi expandera på sikt. Det är viktigt att lägga mer resurser på rätt ställe och på det som gör skillnad i portföljen i slutändan. Många pensions- och försäkringsbolag står också inför andra utmaningar utöver de som kommer av en potentiell räntehöjning och högt värderade alternativa tillgångsslag. Flera regleringar är på gång som påverkar många. Några står mellan valet och kvalet om man ska bli ett tjänstepensionsföretag eller om man ska fortsätta att följa Solvens 2-regleringen. De svenska försäkringsbolagen har inte varit eniga i frågan, något Pensionsnyheterna skrivit mycket om. Alecta och AMF, som vill vara IORP-företag, har också varit ganska tydliga med att man inte vill ha för höga kapitalkrav. Som avslutning har Javiera Ragnartz bara följande att säga om situationen:

GLÖM INTE SLUTKUNDEN

- Det är viktigt att den här typen av reglering inte tappar bort att det handlar om långsiktiga pengar. Annars drabbar det spararna i slutändan. Jag tycker också, med tanke på marknaden vi är på väg in i, att man särskilt borde värna möjligheten att göra illikvida investeringar. Alla de här alternativa investeringarna vi pratat om är illikvida. Försämrar vi förmågan att investera inom de områdena så blir vi av med en diversifieringskälla som vi behöver. Man får inte glömma slutkunden i det här, säger hon.

PN Analys nr 1 2018
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907