Allt sedan Patrik Thomson presenterade sin utredning "Fokus Premiepension" där det föreslogs att passiva PPM-sparare skulle tvångsflyttas till Sjunde AP-fonden om de inte bekräftar sitt val var sjunde år, har det statliga förvalet fått kritik för sin risknivå och användningen av en hävstång i förvaltning. De negativa åsikterna avtog inte när det förra året stod klart att systemet skulle göras om med anledning av alla skandaler den senaste tiden.
I våras presenterade regeringen en lagrådsremiss om förändringarna som ska göras inom PPM och man kan säga att de tagit åt sig av kritiken mot AP7. För nu ska soffliggarfonden ses över och man vill framförallt titta på hävstången och fondens risknivå.
STÖRRE POLITIKERANSVAR
När vi frågar socialminister Annika Strandhäll om tanken bakom översynen säger hon att Pensionsgruppen tagit ställning för att politiken behöver ta ett större ansvar för att utfallet inom premiepensionen blir rimligt.
- I det ligger ett reformerat fondtorg, men också att se över risknivån i förvalet. Eftersom allt fler hamnar i, eller aktivt väljer, AP7 så är det viktigt att balansgången mellan trygghet och risk är välavvägd, säger hon och tillägger att en av poängerna med premiepensionen är att det ska finnas möjlighet att själv påverka hur pensionen förvaltas.
- I det ligger en betydande valfrihet men också att ansvaret har lagts på individen. Det går att konstatera att kunskap och intresse hos spararna har inte varit i paritet med det ansvaret.
KRITIK FRÅN FLERA HÅLL
Det är inte bara den svenska fondbranschen som kritiskt pekat på att hävstången innebär en risk för större förluster vid en marknadsnedgång. Nobelpristagaren Richard Thaler hade i december 2017 en presentation hos Pensionsgruppen där han ifrågasatte om ett ickevalsalternativ ska ta så stora risker. Stefan Lundbergh från Cardano Insights gjorde under sommaren förra året en mindre snabbutredning där han också ville ändra i AP7 Såfa. När regeringen lämnade sin lagrådsremiss framkom det att ickevalet skulle ses över.
- Ärligt talat tror jag att det är väldigt få sparare som har någon aning om den höga risken i Såfan. De senaste årens problem visar tydligt att människor varken har kunskap eller intresse för att välja fonder i premiepensionen. Då är det än viktigare att politiken tar ansvar. Vissa kanske har koll på att avkastningen i Såfan varit väldigt god de senaste åren, men samtidigt kan vi inte låtsas att vi kommer leva i en ständig högkonjunktur. Ekonomiska kriser kommer med en viss regelbundenhet och hävstången i AP7 kan slå åt båda hållen. Det är någonting som ekonomipristagaren Richard Thaler lyfte så sent som i höstas efter att ha studerat det svenska premiepensionssystemet, säger hon.
BEHÖVS EN UTREDNING
Sjunde AP-fondens kommunikationschef Johan Florén nämnde redan i december när Pensionsgruppen bestämde sig för att ta sig an 30-punktsprogrammet (som sedermera blev 29 punkter) att han gärna ville se en riktig utredning om vad en hävstång faktiskt är.
- Nu valsar det runt en massa teorier där ute om vad en hävstång är. Folk hakar upp sig väldigt mycket på hävstången, men som jag sagt tidigare så är den bara ett medel som vi använder för att nå ett mål, sa han då. Beräkningen som Richard Thaler använde sig av vid sin presentation som visade att AP7 aktiefond på grund av sin hävstång hade gått ner över 80 procent under finanskrisen 2008 avfärdade Florén helt.
- Sanningen är att den skulle gått ner mindre än 40 procent eftersom vi har ett riskramverk inom Sjunde AP-fonden, men det har han helt bortsett från. Att det överhuvudtaget seglar runt såna här uppfattningar tyder bara på att det måste bli en riktig utredning så att folk får klart för sig vad en hävstång är och vilken risk vi har i systemet, sa han då.
GÖRA AP7 MER POPULÄR
Till Pensionsnyheterna har Annika Strandhäll uppgett att syftet med hela översynen inte är att göra Sjunde AP-fonden mindre populär bland spararna, tvärtom. Det var som svar på frågan om varför man ser över en populär fond där en liten majoritet har sina pengar och som levererar en bättre avkastning än många privata fonder, samtidigt som Pensionsgruppen slopat 50-procentskravet för fonder just för att för många populära produkter riskerade att drabbas.
- Poängen med det framtida PPM-systemet är att lyfta fram förvalet ännu tydligare och samtidigt öka möjligheten att välja risknivå där, säger hon.
GEDIGEN ANALYS - BÄTTRE BESLUT
Nyligen släppte Pensionsmyndigheten statistik där det visades att 52 procent av PPM-spararna har sina pengar i förvalet idag. Detta tror Strandhäll kommer vara fallet även i fortsättningen, vilket hon ser som goda anledningar att se över risknivån.
- Att göra en gedigen analys tror jag alltid ligger till grund för bättre beslut. Att tänka efter före är bättre än att göra det efter. Vi kommer självklart värna en god avkastning, samtidigt är det viktigt att värna spararnas trygghet.
PN Analys nr 3 2018