"Magkänsla. Man måste lära sig att lita på sin magkänsla och inte bara tro att alla andra har rätt att sätta gränser. Jag har min egen etiska kompass och har lärt mig skillnaden på vad som är grått och vad som är svart och vet att det man gör ska vara vitt. Jag vill inte ens in i det gråa."
Det säger Linnéa Ecorcheville, vd för fondförsäkringsbolaget Movestic, och visar tydligt med en tvärställd hand bordet var hennes gräns går när det gäller regelefterlevnad och är tydlig med att många kan behöva sin kalibrera sin etiska kompass lite varstans. Vi ska återkomma till det.
PÅHITTAT NAMN
Movestic är ju det påhittade namn som bolaget fick efter det att Moderna Liv, som det hette tidigare, såldes till de brittiska run-offspecialisterna i bolaget Chesnara. Moderna Försäkringar var tidigare ett bolag som föll offer i ett vikingatåg, när dåvarande Stenbecksbolaget köptes upp av det isländska bolaget Milestone. Egentligen var det moderbolaget Invik som köptes, där både sakbolaget Moderna Försäkringar, Moderna Liv och en bank i Luxemburg ingick. Det isländska slaget slutade med att Moderna Försäkringar hamnade i dansk ägo med varumärket Tryg Vesta. Moderna Liv fick nytt liv hos britterna i börsnoterade Chesnara, som heläger bolaget sedan 2009. Hela den här historiska utvikningen har en viktig poäng. I det uppköpta moderbolaget Invik jobbade nämligen en ung jurist vid namn Linnéa Ecorcheville, som kom att avancera till chefsjurist under en mycket turbulent tid. En tid som hon beskriver som extremt lärorik.
- Det var bisarra tider för alla tror jag. Både här i Sverige och på Island. Jag lämnade kanske lite väl tidigt men det var svårt att vara kvar. Har man varit med om sådana extrema kriser så lär man sig att lita på sin magkänsla. Då lär man sig att det inte är alla andra som har rätt, det kanske är jag. Jag var ju ganska ung jurist på den tiden och var väl lite åt det ordentliga hållet och det är klart att man hela tiden kände att är det jag som är för ordentlig?.
- Till slut kommer man fram till att det känns inte bra och när det inte känns bra så är det inte bra heller, säger hon.
ETISK KOMPASS
Utan att överdriva arvet, så är det tydligt att det entreprenörsdrivna Movestic nu fått en jurist som vd, som följer sin etiska kompass. I utskriften av den här intervjun förekommer ordet transparens vid 13 tillfällen. Regler eller regelefterlevnad vid 16 tillfällen och digital kommer in på en tredjeplats med 12 förekomster. Det är inget att förvånas över. De nya regelverken GDPR och IDD är tänkta att skapa just transparens, något som gör att alla bolag måste anpassa sig. Linnéa Ecorcheville säger med ett skratt att hon gärna skulle slippa regelverken, men inte för att de inte behövs.
- Mycket av det som regelverken säger borde vi kunna lösa ändå. Det är bra att de kommer
- för uppenbarligen så skapar de en miniminivå i marknaden när det gäller konsumentskydd och integritet. Det känns som hygien, något som vi borde vilja göra, säger hon.
FÖRMEDLARNAS VÄN
Movestic är ett bolag som länge varit känt som förmedlarnas bästa vän. Bolaget har jobbat hårt med att bli omtyckta av förmedlarna och har, åtminstone historiskt, varit bra på att vårda relationen med förmedlare och erbjuda bra service och enkla processer. Bolaget har fokus på rådgivning. De som säljer Movestics produkter måste kunna erbjuda rådgivning vilket gör att man är tvungen att hålla sig väl med dem. Movestic har ju hittills inte haft någon annan distributionskanal än dem. Detta om vi undantar premiepensionstorget där man haft en rännil, men beslutat att hoppa av och plocka bort sina fonder därifrån. Det var för administrativt krångligt att jobba mot Pensionsmyndigheten och de kommande kraven på fondbolagens storlek kan också ha spelat in.
- Vi jobbar alltid med att prioritera resurser för att kunna vara kostnadseffektiva så gäller det att välja sina kamper, säger Linnéa Ecorcheville som en kommentar till varför man valt att hoppa av PPM men slåss för att gå med i ITP, som med alla mått mätt är en lågmarginalmarknad.
NY DISTRIBUTIONSKANAL
Men nu öppnas en ny kanal. Movestic lyckades, mycket otippat enligt många, ta en plats som valbart bolag för ITP efter Collectums upphandling. Den officiella sammanställningen är ännu inte klar än, men Movestic kommer nu, efter många år i kylan, kvala in. Nu råder det delade meningar
om varför Movestic inte funnits med i ITP tidigare. Linnéas företrädare på vd-posten, Lars Nordstrand, har tidigare sagt att det inte gått att räkna hem affärer i Collectum på grund av de låga priserna. På senare år kom han dock att ändra sig och hoppades att man skulle kunna komma med, vilket man nu alltså gjort. Men nu är man med på en marknad där det bara under 2017 förmedlades premier på 39 miljarder kr. Och det är där man nu får möjlighet att synas och erbjuda sina tjänster.
- Vi har väldigt bra kvalitet i vår entrélösning och i vårt totala utbud och vi jätteglada över att ha kommit med, säger Linnéa Ecorcheville och tillägger att hon tror att det faktum att man även har en nyskapad digital sparrobot kan ha bidragit till framgången.
SPARROBOT I OKTOBER
Den nya sparroboten ska lanseras i oktober men än så länge är det lite hysch-hysch om hur den ska fungera och vad som skiljer den från andras.
- Vi kommer att använda den på kryssval och tillsammans med förmedlare. Där jobbar vi nu med dem för att se hur de vill använda den, säger hon. Trots att det handlar om att slåss om 39 miljarder kr i årliga premier är det ingen marknad man blir fet av. Åtminstone inte i jämförelse med vilka pengar man tidigare kunde tjäna på tjänstepensionsmarknaden. De avgifter man offererat ligger i storleksordningen 0,20 procent i entrélösningarna. Linnéa Ecorcheville är övertygad om att det går att få ihop affären ändå. Även om Collectums prissättning redan smittat den fria marknaden utanför kollektivavtalen.
- Visst kan de låga priserna smitta, men vi måste ju också ta ansvar för att alla ska tjäna pengar. Vi måste kunna göra det så att det inte uppstår en oligopolmarknad på sikt som inte heller blir bra för kunderna.
LJUS FRAMTID
Linnéa Ecorcheville ser inte framtiden i svart och att det bara kommer att bli några jättestora ickevalsbolag med skalfördelar kvar, när dimmorna lättar. Tvärtom tror hon att möjligheten att digitalisera och förenkla kommer att kunna innebära motsatsen.
- Jag tror faktiskt att digitaliseringen kommer att skapa möjligheter och bromsa effekten av koncentration till ett fåtal bolag, vilket skulle vara mycket sämre för kunderna i det långa loppet, säger hon och menar att Movestic just är en liten aktör vid sidan av Alecta, AMF och Skandia, för att nämna några exempel.
- Om prispressen fortsätter och ingen kan ta betalt någonstans längre då finns det ju ingen som levererar tjänsterna. Så enkelt är det. Men kraften i att kunna göra saker skalbara och billiga kommer att motverka det och vi kan dra nytta av digitaliseringen för att göra våra tjänster lika effektiva som deras eller till och med mer effektiva. Vi har en fördel av att vara små i det här läget, jämfört med större konkurrenter, säger hon så övertygande att det är lätt att tro på henne. Men nu är det ingen lätt omställning att göra och hela branschen har en enorm läxa att lära. Lägre avgiftsnivåer ger lägre intjäning på sista raden och det kan mötas på framför allt två sätt. Att sänka kostnaderna eller att öka volymen. Eller båda. På Movestic har man börjat och på ett mycket transparent sätt (jodå, man lever som Linnéa lär) meddelat anställda och marknaden att man minskar personalen för att sänka sina kostnader. Totalt handlar det om 20 procent av personalen, inalles 30 personer, som lämnar eller lämnat företaget.
- Det är väldigt jobbigt för alla som arbetar här att göra såna förändringar. Jag är ändå överraskad över hur snabbt människor här anpassar sig och förstår. Jag tycker att det gått otroligt smidigt. Jag vill absolut inte underdriva reaktionerna, eller hur jobbigt det har varit för vissa personer, men det finns en kämpaglöd och ett engagemang här som visade sig i den här situationen.
DRA NED KOSTNADERNA
Movestic är varken det första eller det sista livbolaget som kommer att dra ned på sina kostnader. Och det är tydligt att det krävs stora tal för att få lönsamhet. Förra året gjorde Movestic ett resultat på 114 miljoner kr, plus nio miljoner i jämförelse med 2016. Samtidigt hade man 36 miljarder kr under förvaltning. Det innebär att man tjänade 0,36 procent, räknat på förvaltat kapital. Om man då kan öka det förvaltade kapitalet för att få fler miljoner över i resultat till ägaren Chesnara kan det då finnas skäl att fundera över om det finns uppköpskandidater för att öka volymen.
- Vi har en ägare som är väldigt aktiv på förvärvsmarknaden. Jag själv har ingen sån agenda eller något sådant uppdrag på min nivå, men inom Chesnara finns det absolut. Vi ingår ju i en större koncern som tittar väldigt brett på den europeiska marknaden, säger hon och påpekar att det inte är jättarna med stora volymer som kan konkurrera.
- När jag tittar på vår konkurrentkarta så kommer det komma konkurrenter som är väldigt små och har en väldigt låg driftkostnad. Den kraften bedömer jag som en starkare kraft på lång sikt än prispressen och transparensen, säger hon.
PISK I MEDIERNA
Tjänstepensionsbranschen har fått en del pisk i medierna för att man lite dolt erbjuder kunderna att köpa det som kallas distributörsfonder, fonder som inte ligger öppna på fondtorgen och som ofta har det gemensamt att de har höga avgifter. Och de finns även hos Movestic.
- Vi har ju följt den debatten och vi har själva gjort ett arbete. Transparensen leder till att priserna går ned på alla tjänster. Sen är det klart att det måste vara öppet vad som finns och där är vi ju idag, säger hon. Det här är en öm tå i branschen. Skandia hamnade i sökarljuset när Expressen granskade företeelsen och pressekreteraren hummade om att kunderna efterfrågar de här fonderna. Det är oftast inte sant. Sant är däremot att distribution kostar och att någonstans måste man ta betalt. Transparent och tydligt.
- Ja, det finns ju kunder som efterfrågar den typen av produkter. Sen måste det alltid vara en prissättning som man kan stå för. Jag tror att de behöver finnas och kommer att fortsätta finnas men det måste vara en skälig prissättning och jag skulle säga att den inte alltid varit det.
KUNDER FLYTTAR
Ett annat moln på himlen är att kunderna i växande utsträckning flyttar sina försäkringar. Ofta till banker. Movestic har dock ett positivt flyttnetto, alltså man får in mer flyttar än vad man lämnar ifrån sig. Men riktningen är ganska tydlig. Bankerna Nordea, Swedbank och Handelsbanken står som tagare. Frågan är om det går att hindra de här rörelserna som kan slå hårt. Vissa bolag har gått så långt att de straffar förmedlare med indragna möjligheter till provisioner om de flyttar på ett olämpligt sätt. Det gäller dock inte Movestic som bara har ett straff .
- Vårt, och övriga branschens, straff är våra flyttavgifter. De är väldigt låga i förhållande till förmedlarna och vi har sänkt dem i alla andra kanaler. Jag tror att man på sikt behöver ha sina kunder kvar för att de är nöjda och för att man har ett bra kunderbjudande och inte för att de är inlåsta.
EFFEKTIVARE FLYTTRÄTT
Movestic tar, i likhet med många andra, betalt för oamorterade anskaffningskostnader om kunderna flyttar ut tidigt. Nu skissar regeringen på ett förslag om Effektiviserad flytträtt där man inte ska ha möjlighet att ta betalt för anskaffningen om det gått mer än fem år. Problemet är att med låga avgiftsuttag, nåväl, lägre än tidigare, räcker inte fem år för att amortera ned dem till noll.
- De reglerna är inte riktigt förankrade i verkligheten. Vi ser över det där löpande, baserat just på verkligheten. Men reglerna blir ju värre, så är det ju, säger hon. När jag frågar om vad Movestic är om fem år är det en vd med stort självförtroende som talar.
- Vi är den aktören som är bäst på digital upplevelse och som tagit till sig tekniken bäst, så vi kan skapa väldigt bra värde för våra kunder och förmedlare här och nu och på lång sikt.
HUMLAN FLYGER
Sammanfattningsvis har Linnéa Ecorcheville tagit sig an projektet att leda Movestic in i framtiden och med den fasta övertygelsen att det går att driva en sund, transparent och hederlig försäkringsverksamhet med stöd i de nya regelverken Solvens 2, PRIIPs, IDD och GDPR. Det kommer definitivt inte bli som förr. Men om man säger att det är omöjligt för humlor att flyga så har man fel. Humlor flyger definitivt. Och om Linnéa Ecorcheville får bestämma, något som hon gillar, så kommer det att gälla även för Movestic som ska klara digitalisering, effektivisering, låga priser och ändå gå ur striden efter Linnéas egen utlagda kompasskurs. En kurs som hon bestämt att alla ska följa.
- Det ska bli fantastiskt att få vara den som leder Movestic nu, efter en målbild i linje med min egna etiska kompass, avslutar hon.
PN Analys nr 4 2018