Lite i smyg har Finansinspektionen nu publicerat tillämpningsföreskrifterna för hur IDD ska hanteras i Sverige.
Tillsynsmyndigheten har ju av regeringen fått uppdraget att bestämma vad som ska gälla i detaljerna, när det gäller försäkringsdistributionslagen.
Förslagen har stötts och blötts med branschen i så kallade samråd och på flera områden ser det ut som att de tunga lobbyisterna från avtalsparterna och försäkringsbranschen kan fira lite extra efter finalen.
En del i föreskrifterna hanterar hur mycket kunskap en försäkringsdistributör ska ha men det är så snårigt beskrivet att det kan bli svårt att tolka. I princip säger FI att kunskapen ska vara rätt i alla lägen, men avstår från att ge riktlinjer för vad som är rätt.
På inspektionsspråk blir det: nivån på kunskapen ska alltid vara lämplig och tillräcklig för den specifika nivån.
I tidigare versioner fanns det krav på att man skulle säkerställa att det fanns något från den egna verksamheten fristående institut, läs Swedsec eller Insuresec, som skulle kunna kontrollera att de anställda hade rätt kunskaper via tester. Den formuleringen är nu ändrad så att det ska vara möjligt att examinera anställda in-house. Fi påpekar dock att det inte ska gå att göra med egenkontroll och skriver:
Även om regeln till sin ordalydelse inte innehåller ett krav på att en fristående aktör ska tillhandahålla testet, bedömer Finansinspektionen att en försäkringsförmedlare som är fysisk person i praktiken inte kan tillhandahålla eller godkänna testet åt sig själv. Det ligger i sakens natur att testet då inte på ett säkert och tillförlitligt sätt kan garantera den testades kunskaper.
Överfört till bilprovningen så skulle alltså Volvo få besiktiga sina bilar, men Volvoanställda får inte besiktiga och godkänna sina egna bilar, om vi hårdrar saken.
Det blir också lättare att klara kraven på praktisk erfarenhet i den nya föreskriften. I tidigare version krävdes två års erfarenhet. I nya versionen kommer man undan med ett halvår. Här finns dock en brasklapp som säger att erfarenheten alltid ska vara rätt men vilken erfarenhet som är rätt är tydligen upp till betraktaren.
Den grupp som ska omfattas av nya de kunskapskraven utvidgas, trots att man från försäkringsbranschen lobbat för att slippa den skärpningen. Ledning och chefer omfattas av kunskapskrav och även styrelsen ska omfattas av insikt och erfarenhet.
Här gäller dock inte kravet på att samtliga i styrelsen, var för sig ska ha erfarenhet utan att det sammantaget ska finnas tillräckligt med erfarenhet i styrelsen, vilket är en kompromiss. Tidigare skulle alla omfattas.
Och när det gäller anställda av typen ny-på-jobbet så får de läras upp under resan genom att gå bredvid någon som kan sakerna, utan att de uppfyller vare sig kunskaps- eller erfarenhetskraven. Detta så länge de inte ägnar sig åt distributionen. Se men inte röra eller prata, med andra ord.
Interna regler för ersättningsmodeller införs men även om det finns en del detaljerade krav så landar man till sist i att de ska vara lämpliga. Vad som är tillräckligt rätt för att det inte ska vara olämpligt får man alltså inget tydligt besked om.
Insuresec som med sin disciplinnämnd försökt att utarbeta praxis för vad som är god försäkringsdistributionssed och det begreppet finns i lagen. Men någon tvingande regel om att den ska följas internt hos aktörerna har man kompromissat bort ur föreskriften.
Detta eftersom vad som avses med god försäkringsdistributionssed är rörligt och påverkbart av branschen och organ i branschen, som just Insuresec. Men lite senare blir det, än en gång, lite å ena sidan och å andra sidan, då man skriver så här:
Det ska dock betonas att avsaknaden av ett krav på interna regler inte påverkar försäkringsdistributörens skyldighet att löpande bedriva sin verksamhet utifrån det som vid var tid är att betrakta som god försäkringsdistributionssed.
Pensionsnyheterna har endast tagit några klunkar i den mycket omfattande störtflod av regler som nu översvämmar försäkringsdistributörerna, via FI.
Vi återkommer i ärendet när floden hittat sitt lopp och det blir tydligt vad som gäller - och inte gäller. Det kommer dock att ta tid och kommer inte att vara solklart i oktober 2018 när reglerna ska börja gälla. Antagligen finns det även en hel del frågor kvar ett år senare när regelverket även ska appliceras på tjänstepensionerna.