Idag på morgonen presenterade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) direktiv och en ny utredare till det som kallas steg 2, när det gäller omdaningen av premiepensionssystemet.
Utredare blir Pensionsmyndighetens rättschef Mikael Westberg som Annika Strandhäll under presskonferensen i dag på morgonen kallade en utomordentlig pensionspolis som rest runt i Europa för att återfå de resurser som försnillats via kriminella aktörer i sin roll som rättschef på Pensionsmyndigheten.
I direktiven till Westbergs utredning står det så här:
Staten måste ta ansvar för att den valmiljö som erbjuds på fondtorget är pålitlig och säker. Det andra steget innebär bl.a. att inrätta en myndighet för fondtorget för premiepension med uppdrag att upphandla kvalitativa, kostnadseffektiva och kontrollerade fonder som ska erbjudas på fondtorget och att förvalta fondtorget. Myndighetens uppdrag ska regleras genom lag.
Dessutom ska den inte finansieras med statliga medel utan det blir deltagande fonder som genom avgifter får stå för fiolerna. Indirekt kan man se det som att spararna själva, via fondavgifterna, finansierar myndigheten. Men om upphandlingen innebär att den totala avkastningen ökar med kanske 10-20 punkter per år, så kommer kostnaden för en ny myndighet att bli ett myggbett i sammanhanget.
Det här tankarna på myndighetsstyrning kom fram redan i den utredning om AP-fonderna 2012 där man ville ha en statlig myndighet i toppen för styrningen. Det förslaget blev det dock inget av, men nu kommer de alltså tillbaka - på premiepensionsområdet.
Enligt Annika Strandhäll har man i Pensionsgruppen diskuterat igenom frågorna länge och att man, när man väl bestämde direktiven, var ganska överens. Hon medger dock att pensionsöverenskommelsen rymmer svåra frågor för alla partier som står bakom.
- Vi har vänt och vridit på alla frågor och det har gjort ont för oss alla, säger hon.
Hon nämner även att de borgerliga partierna fått acceptera en hårdare statlig styrning och att valfriheten kommer att begränsas efter det att man bestämt sig för att handla upp fonderna. Samtidigt har socialdemokraterna gått med på att skriva att det finns goda tankar med valfrihet och möjlighet till god avkastning. Socialdemokraterna har ju inte varit särskilt förtjusta i premiepensionssystemet över huvud taget men har nu tagit skeden i vacker hand.
- Du hör ju inte mig säga att vi ska ha ett system med bara tre fonder utan vi står bakom den väg som vi diskuterat oss fram till, säger hon till Pensionsnyheterna.
Uppdraget att utforma en reglering för ett upphandlat fondtorg för premiepension och därmed sammanhängande frågor ska redovisas senast den 1 november 2019 och uppdraget att inrätta en ny myndighet med ansvar för fondtorget för premiepension ska redovisas senast den 31 augusti 2020.
Mikael Westberg och hans team med utredningssekreterare och experter ska, som i alla utredningar, göra konsekvensbeskrivningar där man bland annat ska se på vilka effekter utredningens förslag kan få för fondmarknaden. Det är det nog många fondförvaltare som gärna vill ha svar på