Var femte person som flyttat sin tjänstepension från AMF minns inte till vilket bolag de flyttat till.
Andelen som inte ens vet om att deras tjänstepension har flyttats har ökat med 11 procentenheter på ett år, från 23 till 34 procent. Det uppger AMF i sin senaste flyttrapport.
Detta är tredje året i rad som AMF kartlägger flyttmarknaden för kollektivavtalad tjänstepension.
Nästan 40 procent uppgav att en bank eller en finansiell rådgivare väckte tanken på flytt och 38 procent uppgav att bolånet var den vanligaste anledningen till diskussionen.
Lite över hälften (54 procent) av deltagarna i undersökningen sa att de inte gjort någon jämförelse mellan olika alternativ, innan de fattade beslutet.
Av flyttrapporten framgår också att 28 procent inte fick ett sparande som motsvarar deras preferenser, en minskning från 31 procent jämfört med föregående år.
Idag finns mycket goda möjligheter att jämföra olika alternativ för sitt pensionssparande, inte minst med hjälp av digitala verktyg från Min Pension och Konsumenternas försäkringsbyrå. Fler borde ta den möjligheten, och vi i branschen måste bli bättre på att hjälpa spararna att förstå vilka val de ställs inför, och säkerställa att det informationsunderläge som de ofta befinner sig i inte missbrukas, säger AMF:s vd Johan Sidenmark i en kommentar.
Samtidigt visar AMFs rapport också att andelen som är nöjda med sin nya sparform har ökat något.
Möjligheten att själv välja sparform och förvaltare för sin tjänstepension är bra och viktig, men den möjligheten måste branschen hantera mer ansvarsfullt. Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen, och det faktum att så många överhuvudtaget inte vet om att deras ofta stora kapital flyttas är minst sagt oroväckande. Att en fjärdedel av de som flyttar hamnar i en sparform som inte motsvara vad de vill ha är också ett underbetyg, även om det är bra att andelen som är missnöjda minskat något, säger Sidenmark.
Trenden i flyttströmmarna under 2017 via valcentraler går fortsatt från tradförsäkringar till fondförsäkringar. Dessutom går de största volymerna från tradförsäkring hos förvalsbolagen AMF och KPA till bankernas fondförsäkringar, enligt rapporten.
Störst utflöde finns inom SAF-LO, vilket beror på att det är det avtalsområde som har störst volym flyttbart kapital. Inom ITP-området är lejonparten av kapitalet förmånsbestämt och saknar flytträtt (förvaltas av Alecta). Av Alectas totala förval- tade kapital (per 2017-12-31) på 830 miljarder kronor ligger endast 87 miljarder i Alecta Optimal och har flytträtt, framgår det av rapporten.