NYHETSARKIVET
21 jun 2018 12:51
Regeringen överens om nya regler för AP-fonderna
På gårdagens regeringssammanträde fattades beslutet om de nya placeringsreglerna för Första-Fjärde AP-fonderna och om kraven på ökad hållbarhet. Idag lämnar regeringen en proposition om lagändring i lagen om AP-fonderna, uppgav finansmarknadsminister Per Bolund under ett hastigt tillkallat och informellt pressmöte under gårdagen.

- Det här berör 1 400 miljarder kronor och det står klart att fonderna nu får en förändrad placeringsinriktning och för första gången inför vi även hållbarhetskrav i lag. Det har varit en lång process men nu kan vi äntligen lägga en proposition på riksdagens bord och det är inte utan en viss stolthet vi kan meddela att vi lyckats klubba en ny AP-fondslag, säger Per Bolund.

För de nya placeringsreglerna gäller det som tidigare framkommit: regeln om att 30 procent av fondernas tillgångar ska vara placerat i räntor sänks till 20 procent och regeln att max fem procent ska placeras i onoterat tas bort och ersätts med en gräns där högst 40 procent får placeras i illikvida tillgångar.

- Vi tar också bort regeln om att en viss andel ska förvaltas externt så fonderna är fria att bestämma själva hur de ska placera. Allt detta är väl förankrat i Pensionsgruppen, enligt Bolund.

Ministern meddelade också att Pensionsgruppen i nästa steg ska fortsätta titta på möjligheter för fonderna att placera mer i infrastruktur och krediter, bland annat. Det ska utredas vidare under hösten och väntas träda i kraft i juli 2019.

Gällande de nya hållbarhetskraven så ska AP-fonderna framöver "förvalta kapitalet ansvarsfullt och agera föredömligt" och här är Bolund tydlig med att arbetet ska vara kopplat till både svenska miljömål och de internationella konventioner som Sverige skrivit under.

En effekt av förändringarna i den nya lagstiftningen blir att investeringar i till exempel kärnvapenbolag i princip blir omöjliga, menar Bolund.

Från vissa håll riktades kritik när förslaget blev offentligt att hållbarhetskrav blir mindre effektiva när fonderna trots det ska premiera en högre avkastning. Men någon konflikt mellan de två områdena tror inte Bolund att det finns.

- Vi måste komma bort från det tänket lite. Vi ser också att det är hållbara investeringar som nu levererar den högre avkastningen, så det bör räcka med att fonderna ser till att leverera den absolut bästa avkastning de kan.

Från regeringens håll är budskapet dock tydligt. Fonderna ska arbeta för hållbarhet och då det här innebär en ny lagstiftning så förväntar man sig förändringar i portföljerna. Även om det från vissa av buffertfonderna påpekats att de redan "i princip" arbetar på det här sättet kring hållbarhet.

- Det kommer bli ett större fokus på hållbara investeringar, både för att nå avkastningsmålet och miljö- och hållbarhetsmålen så kommer det krävas förändringar i förvaltningen. AP-fonderna vill ibland manifestera en frihet från regering och riksdag men vi vet av erfarenhet att de är lyhörda för våra förslag, säger Bolund.

- Följer de inte våra direktiv så får vi helt enkelt utse nya representanter, tillägger han vilket kan tolkas som lite hotfullt.

Att det kommer en ny lag som ändrar i placeringsinriktningen kan även tolkas som att regeringen varit lite missnöjd med delar av AP-fondernas arbete.

- Framför allt har reglerna eftersom de infördes för länge sedan inte varit up to date och signalerna kring hållbarhet har inte varit tillräckligt tydliga, enligt Bolund.

Från regeringens håll förutsätts det också att de fyra buffertfonderna tydligt samarbetar för att uppnå de nya målen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907