I tisdags kom medlemsländerna i rådet överens om en förhandlingsposition kring innehållet i lagstiftningsförslaget om PEPP. Dock råder fortfarande splittring kring frågan om IORP-bolag ska kunna sälja produkten, så den frågan sköts på framtiden.
Beslutet ger rådets ordförandeskap mandat att inleda förhandlingar med Europaparlamentet, men parlamentets ekonomiutskott röstar först i mitten av juli om en position. Därför är det oklart när förhandlingarna kan påbörjas. Sannolikt blir det först i september eller oktober, enligt källor i Bryssel.
Pensionsnyheterna har talat med personer nära förhandlingarna i Bryssel och konstaterar att det är oklart vad rådet egentligen kom överens om. Ordförandelandet Bulgariens slutsats är att det finns ett förhandlingsmandat från rådet att inleda trialoger, men att rådet behöver återkomma om den kontroversiella IORP-frågan, eftersom medlemsländerna är djupt splittrade. Det är med andra ord oklart vad som är rådets position.
Det fanns egentligen ingen brådska att komma överens, men Pensionsnyheterna erfar att Bulgarien varit i mycket måna om att kunna ticka av överenskommelsen och räkna det som en framgång under sitt ordförandeskap. Landets ordförandeskap avslutas sista juni.
Alltså lyckades man ändå inte enas om den mest kontroversiella frågan, den om tjänstepensionskassor ska kunna erbjuda PEPP. Som vi tidigare rapporterat var bland annat Sverige emot IORPs som leverantörer av den gränsöverskridande pensionsprodukten.
Kompromissen från Bulgarien om IORPs, som ännu inte är accepterad av medlemsländerna, innebär att de tjänstepensionsinstitut som enligt nationell lagstiftning är auktoriserade och övervakade att tillhandahålla personliga pensionsprodukter och vars tillgångar och skulder som motsvarar PEPP-försörjningsverksamheten är "ring-fenced" kan tillåtas att tillhandahålla PEPP.
Enligt rådskompromissen så föreskrivs också i PEPP-förordningen att IORP:er som erbjuder PEPP inte får täcka biometriska risker själva, utan endast i samarbete med försäkringsföretag. Detta för att skapa konkurrensneutralitet mellan olika aktörer. Ytterligare skyddsåtgärder har också införts när det gäller värdmedlemsstatens befogenheter.
Finansdepartementet fortsätter att bevaka och påverka trialogförhandlingarna under hösten, men har inga kommentarer till överenskommelsen i rådet.
- Jag kan inte kommentera innehållet med tanke på relationen med andra länder och det finns en del oklarheter, men vi kommer att fortsätter att bevaka de kommande trialogförhandlingarna och argumentera för den svenska positionen som är fastställd sedan tidigare, säger Peter Sjöberg, biträdande enhetschef på Finansdepartementet.
Han berättar att han lämnar över ansvaret för att bevaka de kommande PEPP-förhandlingarna till Jessica Olofsson på departementet.
Trialogförhandlingarna kommer först igång efter att Österrike tar över ordförandeklubban i EU den första juli.
Europaparlamentets presstjänst säger till Pensionsnyheterna att Ekonomiutskottet ska rösta om parlamentets position den 11 eller 12 juli och att trialogförhandlingar kan påbörjas tidigast i september, men sannolikt i oktober.
Det är enligt presstjänsten oklart om resultatet av omröstningen i ekonomiutskottet behöver konfirmeras av parlamentet som helhet i en omröstning i plenum eller om det räcker med ett uttalande i plenum. Det beror på hur stor majoritet det blir i utskottet.
Kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis, ansvarig för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen, sade: "Jag välkomnar de framsteg som gjorts när det gäller detta viktiga konsument- och investerarförslag - som markerar en viktig milstolpe för att bygga kapitalmarknadsunionen. Vi behöver ta bort hindren för gränsöverskridande investeringar för att stärka den inre marknaden, vilket i slutändan kommer att gynna konsumenterna genom att öka valmöjligheterna och konkurrensen. Rörande PEPP är det viktigt att bevara den paneuropeiska karaktären av vårt förslag. Jag litar på att förhandlingarna kommer att innehålla de viktigaste delarna av kommissionens förslag.