Förslaget att tryggandelagen får utökade bestämmelser för aktsamhetsprincipen i syfte att pensionsstiftelser ska regleras på ett likartat sätt som försäkringsföretag är en felaktig utgångspunkt för förändringar av tryggandelagen. Det skriver Svenskt Näringsliv i remissyttrandet om promemorian om nya regler för pensionsstiftelser med anledning av andra tjänstepensionsdirektivet.
Aktsamhetsprincipen är den grundläggande principen för kapitalplaceringar i det första tjänstepensionsdirektivet. Kravet i promemorian på att investeringar till största delen ska göras i noterade tillgångar är en försämring av stiftelsernas möjlighet att på bästa sätt finansiera arbetsgivarnas pensionslöften. Pensionslöftena är av långsiktig natur och saknar en skuldsida, vilket innebär en väsentlig skillnad mot försäkringsföretag, menar Svenskt Näringslivs Peter Jeppsson i remissvaret.
"Pensionsstiftelserna placerar idag i andra tillgångar och marknader för att få en bättre risk- spridning och möjlighet till bättre avkastning. Friare och anpassade placeringsregler är en av de största tillgångarna med pensionsstiftelser och en inskränkning i denna del kan allvarligt försämra förutsättningarna för företagen att på ett bra sätt finansiera pensionerna.
För det fall att dessa bestämmelser införs i tryggandelagen är det viktigt att tillsynen av pensionsstiftelserna beaktar deras särskilda karaktär, som de facto är mindre komplex än försäkrings- och tjänstepensionsföretag eftersom de inte har en skuldsida."
I promemorian behandlas konsekvenserna av förslagen på pensionsstiftelser och det skrivs att förändringarna kan införas över tid och därför inte kräver utökade resurser. Dessutom skrivs det att förändringarna innebär kvalitetshöjningar för stiftelser, vilket Svenskt Näringsliv ifrågasätter.
"Svenskt Näringsliv ställer sig frågande till vilken grund som finns för dessa konsekvensbeskrivningar och det saknas helt analys av de ekonomiska effekterna av t ex de förändringar som föreslås vad avser investeringsmöjligheterna. Det är arbetsgivaren som står risken för att den utökade aktsamhetsbegreppet ger sämre avkastning i pensionsstiftelsen", framgår det av yttrandet.
Svenskt Näringsliv avstyrker också förslaget att det i tryggandelagen ska införas en ny paragraf med regler om vilken information arbetsgivaren ska ge till förmånstagarna i en pensionsstiftelse. Att införa sådana lagregler under kapitlet om pensionsstiftelser anser SvN är "direkt opassande".
"Redan vid införandet av det första tjänstepensionsdirektivet konstaterades att det är olämpligt att föreskriva in- formationsplikt på arbetsgivaren eftersom det gör att tillsynsmyndigheten ska utöva tillsyn även över arbetsgivaren. Information om anställningsvillkor som pension är något som i praktiken redan hanteras av företagen. Detta gäller inte minst för de arbetsgivare som har kollektivavtal om pensioner, men även övriga har regelverk som styr informationen. Det finns därför ingen anledning att ta in lagregler om detta i tryggandelagen och det är direkt opassande att ha sådana under kapitlet om pensionsstiftelser."
Utöver kommentaren att datumet för ikraftträdandet den 13 januari 2019 - ger en kort tid för omställning för både stiftelser och arbetsgivare så anser Svenskt Näringsliv att det är beklagligt att förslaget överhuvudtaget behövt arbetas fram.
"Svenskt Näringsliv avvisade att det första tjänstepensionsdirektivets regler skulle göras tillämpliga på pensionsstiftelser. De skäl som anges i det andra tjänstepensionsdirektivet för regelverket gör det än mer tydligt att direktivet inte ska tillämpas på pensionsstiftelser. Skäl nummer 18 är mycket tydligt då de föreskriver att tjänstepensionsinstitut bör vara helt åt- skilda från uppdragsgivande företag och förvalta fonderade medel utifrån syftet att tillhandahålla pensionsförmåner", står det i remissvaret.