Skatterättsnämndens besked om förmånsbeskattning vid rådgivning av den 16 april i år, där det framgår att det som kallas "sammansatt rådgivning" ska vara förmånsskattepliktigt håller branschen i limbo för närvarande.
Detta eftersom förhandsbeskedet kan träffa tiotaggarrådgivningen, något som kan få "stora konsekvenser på pensionsrådgivningsbranschen", skriver PWC:s Kasper Kindlund och Sten Levin i bloggen "Tax matters" på sin hemsida.
Det faktum att Skatteverkets chefsjurist i Pensionsnyheterna meddelat att det inte ska göra någon skillnad om rådgivningen betalas via provision eller faktura, gör att läget blir ännu svårare för dem som vill hålla kvar i den nu allmänt gällande affärsmodellen.
Så här skriver PWC:
"I praktiken ställer lagen om finansiell rådgivning krav på att finansiell rådgivning ska ta hänsyn till individens privatekonomiska situation. Om HFD fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked om förmånsbeskattning av sammansatta tjänster kan det således träffa all form av pensionsrådgivning som uppfyller kraven enligt rådgivningslagen."
Nu är det för tidigt att måla fan på väggen. Skatterättsnämndens förhandsbesked är överklagat till Högsta Förvaltningsdomstolen av både den okände sökanden och av Skatteverket.
Skatteverket överklagar för att man vill ha en dom som ska tydliggöra rättsläget och gälla för alla, inte bara den part som frågat specifikt för sin egen verksamhet. Nu hänger mycket på Högsta Förvaltningsdomstolen, som ska hantera frågan med förtur. Det är dock oklart när en dom kan komma, men PWC menar att om domen fastställer Skatterättsnämndens tolkning så kan dagens modell för rådgivning bli svår att upprätthålla och skriver:
"I det fall HFD fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked och om det dessutom skulle träffa provisionsfinansierad rådgivning, kan det få stora konsekvenser på pensionsrådgivningsbranschen. För närvarande saknas oftast en direkt koppling mellan årlig löpande provisionsersättning till rådgivaren och de rådgivningstjänster som rådgivaren har utfört under året. Denna modell kan bli svår att upprätthålla eftersom en anställd förmodligen inte skulle acceptera att bli förmånsbeskattad för en tjänst som inte nyttjas. Enligt samma resonemang kommer arbetsgivare sannolikt inte vilja betala arbetsgivaravgifter för tjänster som inte efterfrågas", skriver PWC och tillägger att man följer utvecklingen i frågan.
När Pensionsnyheterna nyligen redovisade Max Matthiessens resultat för 2017 framgick att man hade provisionsintäkter på 612 miljoner kr, en ökning med 10 procent i jämförelse med 2016.
Mot den bakgrunden förstår man att frågan just nu är talk-of-the-town i rådgivningsbranschen.