Finansinspektionen har yttrat sig om promemorian "Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet" och ger sitt stöd till förslagen. Samtidigt vill myndigheten framhålla att de nya förslagen leder till att reglering och tillsyn av stiftelser framöver blir betydligt mer omfattande och krävande.
Myndigheten menar att det enligt promemorians förslag innebär att betydligt fler områden tillkommer till den nuvarande tillsynen, som översyn av stiftelsernas riskhanterings- och internkontrollsystem, centrala funktioner, styrdokument, egen riskbedömning, utläggning av verksamhet samt information som ska lämnas till de förmånsberättigade. Kort sagt mera jobb för myndigheten.
"Vidare föreslås även bemyndiganden att utfärda myndighetsföreskrifter, vars efterlevnad ingår i Finansinspektionens tillsyn, samt att ta emot anmälningar avseende ingångna uppdragsavtal för utlagd verksamhet. De föreslagna bestämmelserna omfattar i huvudsak sådana pensionsstiftelser som tryggar utfästelser för mer än 100 förmånstagare och som därmed omfattas av Finansinspektionens tillsyn. Finansinspektionens tillsynsansvar ökar vidare betydligt i förhållande till det tillsynsansvar som åvilar länsstyrelserna. Det ökade tillsynsansvaret kommer, som konstateras i promemorian, att medföra att Finansinspektionens kostnader för den löpande tillsynen över pensionsstiftelserna ökar", enligt remissvaret.
I promemorian skrivs att föreslagna regler kring investeringar och företagsstyrning har likheter med motsvarande regler för försäkringsföretag och att FI därmed kan samordna tillsynsåtgärder som täcker stiftelser med de som täcker andra tjänstepensionsinstitut. Men FI menar att även om likheter finns så måste särdragen mellan de olika instituten tas i beaktande.
"Skillnaderna mellan tjänstepensionsföretag och pensionsstiftelser består bland annat i att det inte är stiftelserna utan arbetsgivarna som har pensionsåtagandena, att tillsynen över stiftelserna delas med länsstyrelserna samt att stiftelserna omfattas av en egen lag och utgör en egen associationsform. Enligt Finansinspektionens bedömning innebär bland annat dessa omständigheter att det är svårt att uppnå samordningsvinster i en tillsyn som avser kvalitativa bedömningsunderlag och bestämmelser. Vidare har direktivet ännu inte genomförts i svensk rätt för andra institut som bedriver verksamhet med tjänstepensioner".
Utöver det vill FI lyfta fram att förslagen i promemorian innebär ökade krav även på pensionsstiftelserna och att risken därför är stor att de inte har beredskap för detta. Det innebär att tillsynsmyndigheten då behöver resurser för att kommunicera de nya kraven och ta fram en praxis till pensionsstiftelsernas ledning.