NYHETSARKIVET
25 maj 2018 12:46
Länsförsäkringar har städat ut bland distributörsfonder
På grund av en ny strategi har Länsförsäkringar redan gjort förändringar och stärkt kvaliteten på sitt öppna fondutbud och rensat ut flera fonder och även lagt till fonder. Samma sak har försäkringsbolaget nu gjort bland sina distributörsfonder, alltså det utbud som endast finns tillgängligt för försäkringsförmedlares kunder.

Totalt har sju fondbolag och 27 fonder försvunnit och det omfattar två miljarder kronor, säger Jim Rotsman, chef produkt på Länsförsäkringar Fondliv, till Pensionsnyheterna.

- Det är en ganska stor förändring. Men för ungefär två år sedan sjösatte vi en ny fondstrategi och ett nytt ramverk som gick ut på att vi skulle titta på kriterier som pris, avkastning och kundefterfrågan när det gäller fondutbudet. Och det innebär att vi gjort förändringar även bland distributörsfonderna som ett resultat av det, säger han.

Ytterligare en effekt av översynen är att avgifterna på distributörsfonderna sjunkit med 15 procent det senaste året, tillägger Rotsman. Tidigare var den genomsnittliga avgiften knappt två procent men har nu sänkts till 1,66 procent. 

- Det är dels ett resultat av ramverket och dels ett resultat från dialogen med fondbolagen, som var initierat från båda parter. Generellt sett har vi haft en väldigt god dialog med fondbolagen, säger han.

Upplägget med distributörsfonder har fått kritik den senaste tiden, mycket på grund av att fonderna som erbjuds ofta är dyrare och betydligt sämre presterande än billigare fonder. Bland annat har det förekommit en del negativ medial rapportering kring Länsförsäkringars men även Skandias beslut att erbjuda distributörsfonder. Det hade dock enligt Rotsman ingen påverkan på det här beslutet.

- Anledningen är mer relaterat till det nya ramverket, som vi började diskutera för två år sedan. Mediekritiken har om något hjälpt oss att kommunicera bättre vad vi gjort.

De två miljarder kronor som omfattas har Länsförsäkringar omplacerat. En del har gått till några av bolagets egna fonder. Utgångspunkten har varit att behålla samma placeringsinriktning men även att sänka priset, uppger Rotsman.

Trots kritiken mot upplägget med distributörsfonder vill Rotsman lägga till att bakgrunden till det är att förmedlarna tidigare erbjudit något som heter placeringstjänster, som allokerar mellan fonder i försäkringsbolagens utbud och att grunden till distributörsfonderna har varit kundefterfrågan.

- Sen har diskussionen kretsat mycket kring avgifter och därför har vi tagit fram det nya ramverket. Men det är också viktigt för oss att titta på efterfrågan och att folk faktiskt vill ha de här tjänsterna. 

Bolag som fått sina fonder borttagna är bland annat Allra och Solidar men även Intacta, Cerberus, Granit Fonder, JRS och Aktieansvar. Dessutom har några fonder från Mobilis Kapitalförvaltning tagits bort, men det bolaget blev uppköpt av Coeli, som fortfarande har ett antal fonder i utbudet. 

Övriga som finns kvar, även om de blir av med vissa fonder i utbudet, är bland annat Cicero, IKC, Monyx, Naventi, Max Matthiessens Navigera-fonder och Söderberg & Partners Proaktiv-fonder. De sistnämnda hette tidigare Trygghetsfonder, innan Söderberg & Partners av Konsumentverket tvingades byta namn på dem för att namnet kunde vara missvisande.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907