NYHETSARKIVET
21 maj 2018 12:40
Pensionsnyheterna kommenterar: Ritas hela kartan om nu?
Om den lagtolkning som Skatterättsnämnden gör av rättsläget bekräftas i Högsta förvaltningsdomstolen kommer spelplanen att ritas om. Om sammansatta tjänster, alltså där man ger individuell rådgivning baserad på en anställds samlade ekonomi och privata förhållanden blir skattepliktig för den anställde kommer efterfrågan från anställda att minska. För att inte tala om hur mycket mindre intresserade arbetsgivare kommer att vara av att betala arbetsgivaravgifter för det som setts som "gratis" tjänster.

Den kvalificering som Skatteverket gör när det gäller rådgivning inom ramen för försäkringar lär innebära att de som jobbar med provisionsbaserad rådgivning få det jobbigt framöver.

Hela idén med dold ersättning via provision inom en försäkring har ju varit att ingen ska uppleva att rådgivning kostar och att ingen betalar. Om Skatteverkets tolkning håller kommer varenda arbetstagare få betala skatt för marknadsvärdet av förmånen inklusive moms, eftersom värdet av rådgivningen ska hämtas från priset på privatmarknaden.

Arbetsgivare som i åratal inte behövt åsätta ett marknadsvärde på förmånen måste nu börja göra det och betala arbetsgivaravgift för beloppet.

Effekterna lär inte vänta på sig. När Pensionsnyheterna skrev om beskedet från Skatteverket i förra veckan var det många benefit managers i svenska storföretag som drog öronen åt sig (och hörde av sig) när de insåg vilken betydelse beskedet kunde få på deras pensionspolicies.

Nu är det oklart hur det blir när dimmorna lättar och Högsta förvaltningsdomstolen satt ned foten i det överklagade beskedet från Skatterättsnämnden. Den kvalifikation av vad som är förmånsskattepliktigt som Skatteverket gör, och där man nu anser att även "gratis" rådgivning inom försäkringar är fömånsskattepliktigt, lär göra att effekterna på tjänstepensionsmarknaden blir stora.

Sen finns det ju en tydlig regelkollision här eftersom en förmedlare är skyldig att undersöka en kunds ekonomi innan hen ger råd och förmedling sker. Så i praktiken kan ju inte förmedlingen genomföras utan att man erbjudit det som av Skatterättsnämnden kallas för en "sammansatt tjänst". Nämnden anser ju att "delmomenten" antas ha ett värde för den anställde. Ska en arbetsgivare då försöka uppskatta värdet av vilken andel av rådgivningen som avser privatekonomin och åsätta den ett förmånsvärde - på individnivå?

Pensionsnyheterna vågar knappt tänka på vilka effekter den tolkningen kan få på marknaden i stort men följer frågan med stort intresse och tar tacksamt emot kommentarer under adress info@pensionsnyheterna.se. Vi kommer inte att publicera några kommentarer med namn om du vill vara anonym.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907