NYHETSARKIVET
21 maj 2018 12:37
FI vill se förbättringar inom fondandelsfonder
Finansinspektionen har kartlagt 25 fondandelsfonder, fond-i-fonder, förvaltade av 25 bolag och granskat hur konsumenten informeras om avgifter samt hur förvaltarna redovisat fondernas mål och prestation.

Av kartläggningen framgår också att avgiftsnivåerna generellt sett är höga, särskilt jämfört med index- och svenska aktiefonder.

"Avgiften ligger inom spannet 0,68 till 3,06 procent av det kapital som investeras i fonden. Det kapitalviktade snittet är 1,71 procent. Som indikation kan det jämföras med svenska aktiefonder, vars kapitalviktade snittavgift var 0,94 procent år 2016. Jämfört med indexfonder blir skillnaden ännu större. Den kapitalviktade snittavgiften för en indexfond var 0,37 procent år 2016", skriver myndigheten i rapporten.

Det betyder att avkastningen i fond-i-fonden långsiktigt måste avkasta 1,4 procent mer per år för att vara värd pengarna, en tuff uppgift för en förvaltare att klara av.

Dessutom är informationen ibland otydlig om fondernas totala avgifter och det framgår också att nästan hälften av de kartlagda fondandelsfonderna inte använder sig av jämförelseindex. Det försvårar för konsumenten att utvärdera avkastningsmålen, menar Finansinspektionen.

Förvaltarna har av FI också fått frågan om de investerar fondandelsfondernas kapital i egna fonder och varför. Detta är tillåtet men skapar enligt tillsynsmyndigheten intressekonflikter.

En majoritet svarade att de placerar i fonder förvaltade av det egna bolaget och uppger som skäl att man erhåller rabatter i de underliggande fonderna. Men trots rabatterna är den totala avgiften hög och Finansinspektionen konstaterar att det finns utrymme för förbättring i branschen "för att förvaltarna ska kunna säkerställa att de alltid agerar utifrån andelsägarnas bästa intresse".

Förbättringar som Finansinspektionen har identifierat är att motivera och informera om högre avgifter och ge kunderna möjlighet att utvärdera produkterna ordentligt.

"Konsumenten kan inte utvärdera om fondandelsfonden presterat bra eller dåligt om det inte finns ett konkret mål att jämföra mot. Att ge konsumenten en möjlighet att utvärdera fondandelsfondens prestation är grunden för att hen ska kunna avgöra om den är prisvärd eller inte."

Hantering av intressekonflikter är ytterligare ett område som behöver stramas upp.

"FI anser att rabatter på avgifter i de underliggande fonderna inte ska vara den avgörande faktorn till beslutet att investera i egna fonder. Trots rabatter är den totala avgiften generellt hög jämfört med andra alternativ. Alla investeringar i egna fonder ska istället grundas på en objektiv analys med syftet att säkerställa en placering som på bästa sätt tillvaratar konsumenternas intressen. FI anser vidare att konsumenten bör få information om att förvaltaren investerar i sina egna fonder. Detta för att säkerställa att all information om fondandelsfonden är transparant, tydlig och relevant", skriver Finansinspektionen.

Att fonderna inte har några jämförelseindex att mäta sig emot kan vara en del av affärsidén med de här fonderna. Då blir det ju alldeles för lätt att se om de ger value for money eller inte.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907