Som Pensionsnyheterna berättat om tidigare förlorade likvidatorn av Aspis Liv, advokaten Robert Wikholm från advokatfirman Vinge, processen mot bland andra Jan Paju, tidigare vd i Aspis Liv, i hovrätten. Hovrätten gick ju på samma linje som Attunda Tingsrätt och avvisade talan.
Aspis liv i likvidation ska nu betala 6,4 miljoner i rättegångskostnader, pengar som Aspis liv inte har enligt Robert Wikholm. Det ska finnas en mindre del kvar, som han enligt uppgift tänker låta bli kvar och som han avser att diskutera användningen av med den kommande konkursförvaltaren, om bolaget begärs i konkurs, vilket han "funderar över".
Pensionsnyheterna har frågat Robert Wikholm hur han ser på frågan om att driva en process med ett underkapitaliserat bolag mot bakgrund av de avgöranden som har kommit på sistone både från Högsta domstolen och hovrätten om så kallade processbolag. I de aktuella fallen blev styrelsen personligen ansvarig för rättegångskostnaderna. Vid en likvidation ersätts nämligen styrelsen av likvidatorn, som alltså är Robert Wikholm.
Wikholm menar att såväl tingsrätten som hovrätten dömt fel och svarar så här på frågan om varför han valde att överklaga målet till hovrätten, trots han visste om att det snart var slut på pengar i Aspis Liv:
"Enligt min bedömning är såväl tingsrättsdomen som hovrättsdomen fel. Vi överklagade givetvis inte utan att ha goda förhoppningar, bättre än 50 procent att nå framgång i hovrätten", skriver han i ett mejl till Pensionsnyheterna.
Enligt vad Pensionsnyheterna erfarit har konkursförvaltarkollegiernas förening redan 1997 uttalat att, i vart fall en konkursförvaltare, bör avstå från att väcka talan med hänsyn till motparten om konkursboet saknar tillgångar och berörda borgenärer inte ställer säkerhet för eventuella rättegångskostnader. Hur domstolarna ser på en likvidator som driver ett mål i vetskap att han i händelse av förlust inte kan eller behöver betala rättegångskostnader, blir kanske nästa rond i denna historia.