Genomsnittsåldern för utträde ur arbetslivet stiger igen, enligt ny statistik från Pensionsmyndigheten. Myndigheten redovisar flera uppdrag till regeringen, varav ett är rapporten om medelpensioneringsåldern och utträdesålder.
Samtidigt som statistiken visar att utträdesåldern stiger så ligger pensionsåldern still.
"Vi kan än en gång konstatera att även om vi jobbar allt längre, så höjs inte den genomsnittliga pensionsåldern", säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.
Paradoxen förklaras av minskade förtidspensioner, som höjer utträdesåldern men inte pensionsåldern. En annan anledning är att utträdesåldern påverkas positivt av att fler arbetar i högre åldrar utan att de senarelägger uttaget av ålderspension, menar Pensionsmyndigheten.
En annan rapport som Pensionsmyndigheten nu lämnar till regeringen är redovisningen av regeringsuppdraget att ta fram livsinkomstprofiler för olika inkomstgrupper. Rapporten visar beräknade livsinkomstprofiler för de som fyllde 65 år under 2016 och beräknade kompensationsgrader för de som fyllde 65 mellan 2012 och 2016.
"Rapporten visar högre "kompensationsgrader", det vill säga pension i förhållande till inkomsten före pensionen än vad som ofta förekommer i debatten. En orsak är att i realiteten - till skillnad från standardtypfallet - så faller inkomsterna strax före pensioneringen", säger analytiker Erik Ferm i en kommentar.