Den 1 oktober är dagen D för den nya lagen om försäkringsdistribution som bygger på EU-direktivet IDD.
Till dess ska alla som arbetar med försäkringsdistribution se till att deras affärsmodeller och sätten att ta ut ersättningar är anpassade till det nya regelverket som tolkats och anpassats till den svenska lagen.
Den omfattande propositionen blev offentlig igår men eftersom lagrådet nöjde sig med marginella justeringar är det troligt, Pensionsnyheterna har inte plöjt proppen riktigt än, att det kommer att vara i princip identiska lydelser i det som blir lag när riksdagen klubbar luntan.
I regeringens officiella kommentar säger Finansmarknadsminister Per Bolund, MP, att syftet med lagändringarna är att förbättra kundskyddet på försäkringsmarknaden för att öka tryggheten och tydligheten för alla kunder.
I en proposition som överlämnas till riksdagen idag föreslår regeringen nya regler för distribution av försäkringar. Syftet är att öka kundskyddet på försäkringsmarknaden genom större trygghet och tydlighet för alla kunder. Förslagen ska även ge Finansinspektionen bättre förutsättningar att utöva en effektiv och kraftfull tillsyn.
Möjligen har finansmarknadsministern också tagit intryck av skandalerna kring de oseriösa försäkringsförmedlare som satsat mer på egen intjäning än kundernas avkastning.
- Tyvärr har många kunder blivit pålurade oskäligt dyra lösningar paketerade som försäkringar. Försäljarna har haft låga krav på sig och ibland inte haft konsumentens bästa i åtanke. Många konsumenter har nog inte varit medvetna om vilka dyra lösningar de köpt och det är en oacceptabel situation som vi nu vill råda bot på, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund.
För dem som säljer depå- och fondförsäkringar blir det särskilda krav och här är det meningen att Finansinspektionen ska bestämma vad man får och inte får göra genom föreskrift, samtidigt som man får utökade tillsyns- och sanktionsmöjligheter.
Exakt vad den stora omgörningen kommer att leda till är det många som just nu funderar över. Många affärsmodeller som innefattar provisioner, kickbacks och andra ersättningar måste testas i alla delar för att se till att det inte läcker ut pengar någonstans som skulle innebära att man inte följer reglerna.
I bästa fall leder den nya regleringen till att fulsäljarna får bita i det sura äpplet och börja jobba i kundens intresse snarare än egenintresset. Fast det är först i oktober vi kan se effekterna av den nya lagstiftningen och det lär ta tid innan alla lärt sig alla regler.
Så än så länge för tidigt att säga att ingen ska luras in i dåliga affärer. Förhoppningsvis blir det svårare att lura på kunder dåliga och dyra produkter, även om det inte på något sätt blir förbjudet att ta emot provisioner. Men då vill det till att man tydligt förklarar för kunderna att man inte är en oberoende rådgivare utan erkänner att man är säljare. Fast i portalparagrafen står att säljarna också måste arbeta för kundernas bästa intresse och det ska bli intressant att se hur ett sådant credo kommer att tolkas av marknadens aktörer.