Att Pensionsmyndigheten väljer att kasta ut Solidar från Premiepensionstorget kommer inte som någon överraskning. Särskilt inte efter det att Finansinspektionen efter en mycket grundlig utredning konstaterat att bolaget valt en förvaltningsstrategi som kostat spararna 33 miljoner kr mer än vad man hade kunnat åstadkomma med ett enklare upplägg.
FI konstaterar dessutom att det inte bara varit dyrt för spararna. Intressekonflikterna har stått som spön i backen när samma personer funnits på såväl köp- som säljsidan när affärerna gjorts upp i det Maltabaserade mellanhandsbolaget DS Platforms.
Alla som tar sig tid att läsa Finansinspektionens beslut kan dock konstatera att Solidar verkligen försökt att leda i bevis att man agerat enligt regelverken som är närmast obegripligt komplicerade med dussintals hänvisningar, för dem som verkligen vill göra rätt.
Tyvärr har Solidar misslyckats med den saken och får smäll på fingrarna för medvetna eller omedvetna räknefel gång på gång.
För den som trodde att fondförvaltning innebar att man köper aktier eller obligationer och lägger dessa i en fond har mycket att lära av hur komplicerat man kan göra saken.
Och utan att döma i frågan kan man säga att alla fantastiska derivatstrukturer som man stoppat in i fonderna inte förefaller ha gynnat spararna, snarare tvärtom.
Finansinspektionens sanktion och Pensionsmyndighetens avstängning bör också vara bad news för Allra.
Mycket av kritiken som FI riktar mot Solidar kan säkert appliceras även på Allra och affärerna med mellanhandsbolaget i Dubai. Det gäller till exempel hur man säkerställt att man verkligen fått det bästa priset när man handlat, best execution, där Solidar får smäll på fingrarna av FI.
Möjligen kan FI:s hårda dom över trollkonsterna med derivat i fonder leda till en tillnyktring och bidra till bättre transparens i kostnadsuttagen ur fonderna. För Solidar är sagan slut när man nu tappat i princip alla möjligheter att tjäna pengar på pensionsspararna.
Myndigheten lägger ju en säljorder på samtliga innehav i Solidars fonder. 16 miljarder kr kommer därmed att behöva en ny hamn och det gäller även de 2,5 miljarder som åkte ut när Danica sålde av i förra veckan. Vi får hoppas att de som tar över arbetar i fondandelsägarnas bästa intresse, inte i fondbolagens.