Efter en turbulent vecka för Solidar kom det som förmodligen kan ses som nådastöten för bolaget igår; Pensionsmyndigheten avregistrerar samtliga bolagets fonder och säger upp avtalet.
I dokumentation som Pensionsnyheterna fått del av lägger Pensionsmyndigheten fram alla skäl som ledde till beslutet att kasta ut fondbolaget och lösa in de 16 miljarder kronor av spararnas pengar. Totalt rör det sig om 67 000 pensionssparare som påverkas.
Utredningen har kretsat mycket kring bildandet av värdepappersbolaget DSP Platforms på Malta, ett bolag som sedermera ägdes av holdingbolaget DS Holding där Solidarkretsen kontrollerade 37,5 procent av aktierna.
Det framgår att DSP, Solidar och Nasdaq utvecklat ett finansiellt instrument som kallades Forwards on Basket of Futures (FoB), en tillgångskorg av indexterminer som från första kvartalet 2016 kunde handlas på Nasdaqs derivatbörs. DSP mäklade instrumentet åt Solidar samtidigt som det fanns intressekonflikter mellan bolagen.
I dokumentationens del som fokuserar på kravet på handlande i spararnas intresse läggs även kopplingar fram mellan etableringen av DSP på Malta samt flytten av pengar från de tidigare kritiserade mottagarfonderna som irländska Lantern Structured Asset Management hanterade. Solidar har direkt eller indirekt genom huvudägaren och dåvarande vd:n varit involverat i etableringen av DSP.
Parallellt med detta har fondprojektet med etableringen av svenska mottagarfonder för att flytta det kapital som tidigare fanns i irländska mottagarfonder hos Lantern pågått. Här har Solidar argumenterat att det inte finns någon koppling till de två processerna men Pensionsmyndigheten menar annat. En bedömning av myndigheten är att de två projekten i själva verket åtminstone hos Solidars huvudägare, dåvarande vd och andra relevanta personer var en enda strategi, som skulle leda till att Solidar inom ramen för en ny portföljförvaltningsmodell skulle handla FoB-instrumenten genom värdepappersbolaget DSP.
Kundavtalet med DSP ingicks redan i augusti 2015 och undertecknades för Solidars räkning av bland annat huvudägaren. Ägaren, som torde vara Roland Andersson, var vid avtalets undertecknande ordförande och huvudägare i Solidar samt ledamot och indirekt aktieägare i DSP. Här menar Pensionsmyndigheten att "intressekonflikten och den bristande hanteringen av densamma knappast kan göras tydligare".
De totala courtageintäkterna till DSP uppgick till 35 miljoner kronor som tillsammans med kostnader för handeln inklusive clearing uppgick till 38 miljoner kronor. All handel mäklades åt fonderna av DSP och så fortsatte det till första kvartalet 2017. Pensionsmyndigheten skriver att det borde varit viktigt ur Solidars synvinkel att konkurrensutsätta DSP men att inga kontakter med andra aktörer togs förrän tidigast andra kvartalet 2016.
Här menar Pensionsmyndigheten att Solidar närmast garanterat DSP ensamrätt under det första året med handel i FoB-instrumenten, eftersom bolaget uppgett att en genomsnittlig uppstartstid för nya motparter brukar ligga på 12 månader.
Den dokumentation som visar att Solidar aktivt och löpande utvärderat andra aktörer och investeringsalternativ har enligt Pensionsmyndigheten varit bristfällig och inte övertygat om att Solidar gjort några ansträngningar.
Handeln med FoB-instrument har belastat fonderna med 80 procent av deras transaktionskostnader. Samtidigt har bland annat Finansinspektionen beräknat att kostnaden för handel direkt i de underliggande aktieindex och terminer skulle uppgått till sju miljoner kronor, vilket innebär att handeln via DSP belastat spararna med extra kostnader på 31 miljoner kronor, skriver Pensionsmyndigheten.
Pensionsnyheterna har idag sökt Solidar Fonders ordförande Didi Welander för en kommentar. Vi har även upprepade gånger försökt nå vd Krister Sjöblom.